Citi: “Βλέπει” πολιτική αστάθεια το επόμενο 6μηνο
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός κρίσιμου εξαμήνου
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός κρίσιμου εξαμήνου
Η Ελλάδα ενδέχεται να παγιδευτεί σε έναν φαύλο κύκλο όπου η ασταθής πολιτική κατάσταση πλήττει την οικονομία, επιδεινώνοντας το επενδυτικό κλίμα, σημειώνει ο οίκος, τονίζοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.
Ο οίκος υπογραμμίζει το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι σε τυχόν πρόωρες εκλογές, υπάρχει «ευδιάκριτη» πιθανότητα να εκλεγεί κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι πιθανόν να οδηγήσει τις συγκρούσεις με τους δανειστές «σε άλλο επίπεδο», θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη επενδυτική εμπιστοσύνη των ξένων προς τη χώρα. Μια πρόωρη έξοδος από το μνημόνιο, όπως δεσμεύεται η κυβέρνηση Σαμαρά , ρισκάρει ανάλογα αποτελέσματα, σημειώνει.
Ειδικότερα, ο οίκος στέκεται στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται, κάτι που ενδεχομένως προβληματίζει τους επενδυτές, δεδομένης της υψηλής πιθανότητας για διενέργεια πρόωρων εκλογών. Όσον αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει ότι με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται πιθανό να συγκεντρώσει περισσότερες από 165 ψήφους βουλευτών, τη στιγμή που χρειάζεται 180 για να ξεπεράσει το «σκόπελο».
Από την άλλη, ο οίκος υπογραμμίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Α. Σαμαρά περί εγκατάλειψης του προγράμματος και των υπόλοιπων δόσεων του ΔΝΤ (ύψους 12,5 δις. έως το Q1 του 2016). Με την κίνηση αυτή, σημειώνει η Citi, η κυβέρνηση ευελπιστεί να επανακτήσει τη στήριξη ανεξάρτητων βουλευτών εν όψει της εκλογής του ΠτΔ. Ωστόσο, η κίνηση υποδηλώνει λιγότερη αξιοπιστία στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και καθιστά περισσότερο ευάλωτη τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.
Η Citi υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται εισροές ξένων κεφαλαίων για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη, δεδομένης της έλλειψης εγχώριας ρευστότητας αλλά και των πρόσφατων ενδείξεων επιδείνωσης της δυναμικής της οικονομίας.
Η Ελλάδα πιθανότατα θα αποδεχτεί κάποιου τύπου εξωτερική επιτήρηση από τον επίσημο τομέα και μετά το 2014, με ενδεχόμενη συμφωνία για προληπτική γραμμή πίστωσης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος το Δεκέμβριο του 2014.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, μετά τα πρόσφατα επιτεύγματα, η Ελλάδα είναι σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση απέναντι στους δανειστές της από ότι τα τελευταία χρόνια.
Επίσης, έχει επανακτήσει εν μέρει πρόσβαση στις αγορές, αν και καταβάλλει σχετικά υψηλά επιτόκια. «Μια πιο σκληρή στάση από την ελληνική πλευρά ενδέχεται να αποβεί θετική για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να πετύχει πιο εκτεταμένη ελάφρυνση χρέους από την Ε.Ε. σε σχέση με τον προκάτοχό της», σημειώνει.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή των επιτευγμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής των τελευταίων ετών είναι πιθανόν να απογοητεύσουν όχι μόνο τους δανειστές της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα, αλλά και τους ιδιώτες που προχωρούν σε επενδύσεις στην Ελλάδα.
Facebook Comments