Σε Βατερλό ξένων ταμείων και επενδυτών έχει μετατραπεί ο εγχώριος τραπεζικός τομέας τα τελευταία χρόνια, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για γρήγορα και μεγάλα κέρδη από επενδύσεις σε κυπριακές τράπεζες.

Οι ξένοι επενδυτές επένδυσαν το 2013 και το 2014 στις κυπριακές τράπεζες παρέχοντας στήριξη στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τους με την προσδοκία ότι θα είχαν πολύ μεγάλες αποδόσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως έγινε στην Ιρλανδία και αλλού.

Τα hedge funds που ήρθαν άλλωστε στην Κύπρο, όπως αυτό του νυν υπουργού εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross, είναι γνωστό για τα τεράστια κέρδη που πέτυχαν σε λίγα χρόνια με επενδύσεις σε τράπεζα όπως η Bank of Ireland.

Μέσω αυτής της διαδικασίας τη διετία 2013 και 2014, η μετοχική βάση των τραπεζών που περιελάμβανε τόσο κύπριους όσο και ξένους επενδυτές αλλά και την εκκλησία, εξαρθρώθηκε.

Η δεύτερη φουρνιά επενδυτών στις τράπεζες αντικατέστησε την πρώτη φουρνιά, που εκτοπίστηκε εξολοκλήρου από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών που επένδυσε χωρίς κανένα όφελος.

Στην πρώτη φουρνιά επενδυτών που κάηκε από κυπριακές τραπεζικές μετοχές περιλαμβάνονται το κράτος του Dubai, που επένδυσε στη Λαϊκή, η Marfin που είχε αναμειχθεί και στη διοίκηση της Τράπεζας αλλά και ρώσος δισεκατομμυριούχος Dmitry Rybolovlev που πείστηκε να αγοράσει σημαντικό ποσοστό στην Τρ. Κύπρου, πριν τον εκμηδενισμό της αξίας των μετοχών της το 2013.

Η δεύτερη φουρνιά επενδυτών επένδυσε μετά την κρίση του 2012 αλλά έχει ήδη χάσει μεγάλο μέρος της αρχικής τους επένδυσης στις τράπεζες χωρίς να υπάρχει σήμερα σοβαρή προοπτική ανάκτησης των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η StockWatch, oι δεκάδες μεγάλοι και μικροί επενδυτές στις κυπριακές τράπεζες καταγράφουν μεγάλες ζημιές που ξεπερνούν το 50% και, σε ότι αφορά τους επενδυτές της Ελληνικής Τράπεζας, το 80% της επένδυσης τους.

Παρά το ιδιαίτερα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, οι τράπεζες φαίνεται ότι δυσκολεύονται να ανατρέψουν την εικόνα που παρουσιάζεται καθώς συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλες ζημιές.

Οι επενδύσεις που διοχετεύθηκαν στις τράπεζες, πλήττονται και από τη διατήρηση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνεχίζει να επιβαρύνει τη θέση των τραπεζών, ιδιαίτερα ενόσω υπάρχουν παράθυρα για κακοπληρωτές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Οι διαβεβαιώσεις που έδιναν στους επενδυτές οι κυπριακές αρχές για ψήφιση νόμων που θα τους επέτρεπαν να εισπραχθούν τα στοιχεία ενεργητικού που έδειχναν στα βιβλία τους οι τράπεζες διαψεύστηκαν από τις τρύπες που άφησαν οι νομοθέτες στους νόμους, με αποτέλεσμα τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν να ροκανίζονται από τις επισφάλειες.

Επιπρόσθετα, οι αποφάσεις για επενδύσεις στις κυπριακές τράπεζες, λήφθηκαν στη βάση διαφορετικών δεδομένων και καταστάσεων και χωρίς, όπως φαίνεται, να υπολογιστούν εξωγενείς παράγοντες όπως η αύξηση των εποπτικών πιέσεων.

Οι επενδυτές ενδεχομένως να μην είχαν υπολογίσει ότι το εποπτικό περιβάλλον θα γινόταν ολοένα και πιο αυστηρό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την προώθηση νέων ρυθμιστικών πλαισίων για τον χρηματοοικονομικό τομέα, όπως το IFRS9.

Τράπεζα Κύπρου

Από το 2014 οι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου Lamesa Holdings, Td Asset Management, EBRD, Renova Group και Bolerstone Trading κατέβαλαν €508 εκ. κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Η αξία των επενδύσεων τους καταγράφει μείωση 56,4%.

Η Lamesa Holdings επένδυσε στην Τρ. Κύπρο τον Μάιο του 2015 ενώ προχώρησε και σε αγορές μετοχών αρχές του 2016 για να μειώσει τις απώλειες.

Οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι της BOCH δεν προχώρησαν σε νέες επενδύσεις μετά την αρχική τοποθέτηση τους τον Αύγουστο του 2014.

Ελληνική

Μεγαλύτερη μείωση σημειώνεται στην αξία των επενδύσεων και των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας.

Η αξία των επενδύσεων της Wargaming, Third Point, Δήμητρα και EBRD στην Ελληνική Τράπεζα ανήλθε στα €150 εκ. καταγράφοντας μείωση 76,7%.

Η Wargaming Group Limited επένδυσε στην Ελληνική τράπεζα από το 2013 αποκτώντας 16 εκατομμύρια μετοχές με κόστος €42,1 εκ. και αργότερα προχώρησε σε αγορά και άλλων μετοχών της Ελληνικής για να μειώσει τις απώλειες.

Η αξία των επενδύσεων του Third Point Hellenic Recovery Fund παρουσιάζει μείωση 73,4%. Το Third Point επένδυσε στην HB τον Δεκέμβριο του 2014 ενώ ένα χρόνο μετά αγόρασε νέες μετοχές μειώνοντας τις αρχικές απώλειες.

Η αξία των επενδύσεων της Δήμητρα Επενδυτική μειώθηκε στα €4 εκ. από €20 εκ. και της EBRD στα €5,3 εκ. από €20 εκ. Η DEM επένδυσε στην Ελληνική το 2013 και η EBRD το 2015.

Οι επενδύσεις των hedge funds και των θεσμικών επενδυτών στις δύο τράπεζες δεν επιδεικνύουν καλύτερες αποδόσεις από αυτές των κύπριων φορολογούμενων στον συνεργατισμό.

Οι φορολογούμενοι επένδυσαν €1,7 δισ. στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα με μέσο κόστος €0,28 ανά μετοχή. Η μετοχή θα εισαχθεί στο ΧΑΚ στα €0,10, με αποτίμηση €600 εκ. και έκτοτε εκτιμάται ότι η αξία αυτή έχει εξανεμιστεί.

Μάλιστα, την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση ομολόγων €2,35 δισ. στη ΣΚΤ και κατέθεσε τα χρήματα στον Συνεργατισμό, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Η διαδικασία πώλησης της Τράπεζας σε επενδυτές φέρνει κοντά μια τρίτη φουρνιά επίδοξων επενδυτών, που ευελπιστούν ότι θα είναι πιο τυχεροί από τους προηγούμενους.  Επειδή όμως το ιστορικό είναι σε βάρος τους, το τίμημα που θα ζητήσουν για επένδυση σε κυπριακές τράπεζες αναμένεται να είναι ψηλότερο από αυτό που ζήτησαν οι προηγούμενοι.

Facebook Comments