Να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα προτρέπει τους επενδυτές ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος JP Morgan του Jamie Dimon. 

Ειδικότερα, την ώρα που Αθήνα μελετά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τα υπόλοιπα δάνεια διάσωσης του ΔΝΤ και να επιχειρήσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές, η JP Morgan χαρακτηρίζει φθηνά τα ελληνικά ομόλογα και ανοίγει long θέσεις στους 15ετείς ελληνικούς τίτλους.

Τη στιγμή που η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 6,45%, η JP Morgan υπολογίζει ότι το spread του τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού θα έπρεπε να είναι κατά 70 μονάδες βάσης χαμηλότερο. Ουσιαστικά, ο οίκος “βλέπει” την επιστροφή του κόστους δανεισμού της Αθήνα κάτω από το 6%.

Όπως λέει η JP Morgan, η σύστασή της για long θέσεις στην ελληνική 15ετία ενισχύεται από τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό και ευρωπαϊκό μέτωπο.

Αναφερόμενοι στην απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, οι αναλυτές θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό, η Αθήνα ενισχύει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και μειώνει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και θα έχει μία ισχυρότερη εντολή για να διαπραγματευτεί με την τρόικα την πρόωρη έξοδό της από το πρόγραμμα και/ή κάποια ελάφρυνση του χρέους.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει τους ελληνικούς τίτλους στο πρόγραμμα αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων παρά την αξιολόγηση junk της Ελλάδας, ο οίκος εξηγεί πως η εξέλιξη αυτή είναι ενθαρρυντική, αφού αυξάνει τις πιθανότητες να αγοράσει η ΕΚΤ και τα κρατικά ομόλογα σε ένα ενδεχόμενο μελλοντικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Facebook Comments