«Το δολάριο μοιάζει ασταμάτητο με το Greenback να ενισχύεται περισσότερο από 7% από τα τέλη Ιουνίου. Παρόλο που οι αξιωματούχοι της Fed και οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να εκφράζουν όλο και πιο ανοιχτά το προβληματισμό τους σχετικά με το γεγονός ότι η άνοδος του δολαρίου στις αγορές θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στην αναπτυξιακή πορεία που έχει πάρει η οικονομία, η μεγάλη ενίσχυση που καταγράφει το δολάριο πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.

Η πρόσφατη ενίσχυση του δολαρίου πιθανότατα δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη, αλλά μία μεγαλύτερη ακόμη άνοδος του USD θα μπορούσε να μετριάσει τα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας που βλέπουμε όλη τη τελευταία χρονική περίοδο στην αμερικανική οικονομία.

Παράλληλα θα πρέπει να τονίσουμε ότι εάν δούμε το δολάριο να κινείται υψηλότερα για λόγους που δεν σχετίζονται με τα θεμελιώδη που παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία, αλλά για παράδειγμα με την αδυναμία άλλων οικονομιών όπως της Ευρωζώνης, τότε μία περαιτέρω αύξηση των κερδών για το δολάριο θα μπορούσε να μετρήσει αρνητικά στην αμερικανική ανάπτυξη.

Για την ώρα εκτιμούμε τους φόβους για μία φούσκα στο δολάριο υπερβολικούς. Κατά την άποψή μας οι παράγοντες που θα ευθύνονται στο εξής για μία ανατίμηση του δολαρίου στις αγορές πρόκειται να είναι πιο ποιοτικοί όπως τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, οι ανεγέρσεις κατοικιών και τα κεφάλαια που χορηγούνται για επενδύσεις. Από τη στιγμή που οι παράγοντες αυτοί θα επιστρέψουν στο επίκεντρο της προσοχής, τότε η υποχώρηση των εξαγωγών θα αποτιμηθεί ως μία παρενέργεια από την ανατίμηση του νομίσματος».

Facebook Comments