Η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο τον Δεκέμβριο και δεν θα ζητήσει τρίτο πρόγραμμα στήριξης, όμως οι πιέσεις θα συνεχιστούν από τη Γερμανία που θα ζητήσει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στις χώρες του νότου. Αυτό προβλέπει η έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου αναλύσεων Stratfor για το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Η Αθήνα θα επικεντρωθεί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και χαμηλότερα επιτόκια. Το Stratfor εκτιμά ότι οι δανειστές θα κάνουν αποδεκτά τα αιτήματα αλλά οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν περισσότερο από ένα τρίμηνο.
Η υψηλή ανεργία που θα επιμείνει στην Γαλλία θα εντείνει τα αιτήματα του Παρισιού για παρέμβαση της ΕΚΤ και αύξηση δαπανών από την ΕΕ. Η γαλλική οικονομία δεν θα βελτιωθεί ενώ η κυβέρνηση Ολάντ θα εξακολουθήσει να αποδυναμώνεται. Η έκθεση προβλέπει μάλιστα διαδηλώσεις και απεργίες με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν να παραμένει πολύ δημοφιλές.

Η Ιταλία και η Γαλλία δεν θα έχουν μεγάλη επιτυχία σε ό,τι αφορά τα αιτήματα τους εξαιτίας των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων του Βερολίνου που ενώ θέλει να διατηρήσει την στρατηγική του συμμαχία με τη Γαλλία και την Ιταλία σε επίπεδο εξαγωγών γερμανικών προϊόντων, πρέπει να προστατεύσει την γερμανική οικονομία και αποκρούσει τις πιέσεις από το αντιευρωπαϊκό κόμμα, την Μπούντεσμπανγκ και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ως εκ τούτου, η Γερμανία θα κάνει αποδεκτά τα αιτήματα εταίρων αλλά επιλεκτικά. Για παράδειγμα ενώ θα ασκήσει κριτική, θα αποδεχθεί τελικά την απόφαση της Γαλλίας να μην τηρήσει τους στόχους για το έλλειμμα.

Το Βερολίνο όμως δεν θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις του από χώρες της Μεσογείου για δομικές μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε ό,τι θεωρεί πολιτική χειραγώγηση του ευρώ. Η Γερμανία θα αντιταχθεί επίσης στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης για νομικούς και πολιτικούς λόγους.

Facebook Comments