Ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις τράπεζες, χτυπώντας την κερδοφορία, οδηγώντας σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μειώνοντας την αξία των εγγυήσεων, σημειώνει η Fitch Ratings.

Το σενάριο του αποπληθωρισμού «ιαπωνικού στυλ» στην ευρωζώνη που αναλύει ο οίκος, δείχνει ότι οι τράπεζες στις χώρες της περιφέρειας θα επηρεαστούν πρώτες.

Η μείωση των τιμών, των μισθών και των εσόδων, μειώνει τη ζήτηση για πίστωση και καθιστά πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ η μείωση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων αποδυναμώνουν την ανάκτηση των δανείων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Αλλά οι επιδράσεις στην οικονομική ανάπτυξη σημαίνουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει κάποια απάντηση από τον επίσημο τομέα, η οποία θα μπορούσε να μετριάσει τον «πόνο» στις τράπεζες.

Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού αυξάνεται, αλλά δεν είναι το βασικό σενάριο της Fitch για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Αναμένει ενίσχυση της ανάπτυξης του ΑΕΠ μείωση του ελλείμματος παραγωγής ώστε να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη»

Ο αποπληθωρισμός θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά παράγοντες όπως το λειτουργικό περιβάλλον, την ποιότητα του ενεργητικού, τα κεφάλαια και τα κέρδη, όπως εκτιμά ο οίκος.

Οι επιπτώσεις σε μεμονωμένες τράπεζες θα εξαρτηθούν επίσης από την πιστοληπτική αξιολόγηση κάθε μίας τράπεζας, και από ενδεχόμενη επιπλέον απάντηση του επίσημου τομέα.

Facebook Comments