Για σκιώδη οικονομία της Ελλάδας και θησαυρούς του σκότους κάνει λόγο ο Economist, σε νέο δημοσίευμά του για την ελληνική οικονομία, με αφορμή τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η επιβολή νέων, πρόσθετων φόρων στους Έλληνες πολίτες δεν συνιστά απλά μια δύσκολη υπόθεση στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη απόφαση.

Δύο στους τρεις Έλληνες εργαζόμενους είτε υποτιμούν τα κέρδη τους, είτε δεν κατορθώνουν να τα δηλώσουν συγκεντρωτικά στην εφορία, σχολιάζει το περιοδικό.

Κατά το περασμένο έτος, 2013, το 24% της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα αφορούσε την αδήλωτη εργασία – ένδειξη πως η φοροδιαφυγή καλά κρατεί – κι ενώ ο μέσος όρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν ξεπερνά το 19%.

Το ΔΝΤ, κλιμάκιο του οποίου βρέθηκε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να παρακολουθήσει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, επιθυμεί να έρθουν στο φως περισσότερα στοιχεία για το αγκάθι της φοροδιαφυγής που μαστίζει την ελληνική οικονομία. Το ΔΝΤ επιθυμεί διακαώς την τόνωση των κρατικών εσόδων της Ελλάδας.

Μετά από μια βαθιά εξαετή ύφεση, στη διάρκεια της οποίας η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 30%, σήμερα το ελληνικό χρέος αντιστοιχεί στο 174% του ΑΕΠ.

Όπως προειδοποιεί στη συνέχεια ο Economist, είναι ορατός ο κίνδυνος στην Ελλάδα, εάν υπάρξει και νέο κύμα επιθετικής αύξησης των φόρων, τα προβλήματα για την οικονομία να επιστρέψουν δριμύτερα. H Eλλάδα διαθέτει ταυτόχρονα υψηλά ποσοστά αυτο-απασχολούμενων εργαζομένων.

Όλα τα ανωτέρω, διαμηνύει το περιοδικό, έχουν οδηγήσει στην ύπαρξη μιας σκιώδους οικονομίας στην Ελλάδα, εξέλιξη η οποία, με τη σειρά της, πλήττει καίρια κάθε προσπάθεια για τόνωση των κρατικών εσόδων.

H σκιώδης οικονομία πλήττει επίσης και την ανάπτυξη της Ελλάδας. Οι σκιώδεις επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν με μεγάλη ευκολία, γεγονός που αυτόματα περιορίζει την παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με τον Economist, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί η Ελλάδα να λάβει διδάγματα από το Περού. Το Περού, στη δεκαετία του 1990, κατόρθωσε να πατάξει τη φοροδιαφυγή, μέσω της δημιουργίας μιας μικρής, αλλά καλά εκπαιδευμένης, ομάδας κρούσης (task force)

H μάχη κατά της φοροδιαφυγής πρέπει να ενταθεί στην Ελλάδα, ωστόσο οι αρμόδιοι για την πάταξή της πρέπει να κατανοήσουν πως ποσοστό άνω του 25% των Ελλήνων δηλώνει – επισήμως – άνεργο.

“Η καλύτερη θεραπεία για την Ελλάδα είναι μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Όσο η ανεργία θα μειώνεται και θα αυξάνονται οι μισθοί, τόσο θα περιορίζεται η σκιώδης οικονομία στην Ελλάδα”, καταλήγει ο Economist.

Facebook Comments