Και νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής “βλέπει” ο Draghi
Και νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής "βλέπει" ο Draghi
Και νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής "βλέπει" ο Draghi
Όπως αναφέρει το Bloomberg, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου που ξεκίνησε σήμερα στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ντράγκι δεσμεύθηκε εκ νέου να προχωρήσει, εάν χρειαστεί, σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και κάλεσε τις κυβερνήσεις εκείνες που έχουν τα σχετικά περιθώρια να χαλαρώσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους.
Αντιθέτως, ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε κατά μίας αμερικανικού τύπου ποσοτικής χαλάρωσης, με μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων, και ζήτησε τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Οι διαφορές αυτές, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, δείχνουν την έλλειψη κοινού μετώπου στην άσκηση πολιτικής στην Ευρωζώνη, ενώ η οικονομία της συνεχίζει να επιδεινώνεται. Το ΔΝΤ εκτιμά, μάλιστα, ότι υπάρχει πιθανότητα 40% να εισέλθει η περιοχή στην τρίτη ύφεσή της από το 2008.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι το μέλλον μας θα είναι πολύ καλό, εάν δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις τώρα», δήλωσε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι όσες κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα, θα έπρεπε να «εκμεταλλευθούν τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια» των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Μου φαίνεται ότι τώρα όλες αυτές οι κυβερνήσεις έχουν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνουν τα σωστά πράγματα και αυτό είναι, ότι εάν δεν κάνουν τα σωστά πράγματα θα εξαφανισθούν για πάντα από το πολιτικό σκηνικό, καθώς δεν θα επανεκλεγούν», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ο Βόλφγανγκ Σόιμπλε υποστήριξε τις αναφορές για περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εμμείνουν στη δημοσιονομική πειθαρχία και προειδοποίησε ότι είναι δυσκολότερο να εφαρμοσθεί στην Ευρώπη απ ότι στις ΗΠΑ μία χαλαρότερη νομισματική πολιτική.
Η Ευρωζώνη έχει 18 κράτη – μέλη και ένα νέο κύμα νομισματικής στήριξης θα απειλεί να δημιουργήσει ένα «τεράστιο πρόβλημα ηθικού κινδύνου», χαλαρώνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους, συνέχισε. «Με τη νομισματική πολιτική δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, αυτά πρέπει να λυθούν με αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων, καθώς δεν έχουμε δημοσιονομική και οικονομική ένωση», τόνισε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι «η νομισματική πολιτική μπορεί μόνο να διευκολύνει, αγοράζοντας χρόνο».
Όπως μετέδωσε το Reuters, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Bertelsmann, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης δεν μπορεί να ενισχυθεί «υπογράφοντας επιταγές» και κάλεσε τη Γαλλία και την Ιταλία να κάνουν περισσότερα στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Μόλις η Γαλλία και η Ιταλία εφαρμόσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η κατάσταση στην Ευρώπη θα αλλάξει», δήλωσε. Αρνήθηκε δε ότι υπάρχει προοπτική ύφεσης της γερμανικής οικονομίας. «Δεν έχουμε ύφεση στη Γερμανία, έχουμε μία εξασθένηση της ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Facebook Comments