Οι Ευρωπαίοι ηλικιωμένοι μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη
Οι Ευρωπαίοι ηλικιωμένοι μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη
Οι Ευρωπαίοι ηλικιωμένοι μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι το μεγάλο εισόδημα και η ύπαρξη χρόνου, λόγω έλλειψης επαγγελματικής δραστηριότητας. Το μέσο εισόδημα των πολιτών της ΕΕ ηλικίας 50-59 ετών είναι 33.218 ευρώ και των άνω των 60 ετών 34.038 ευρώ, όταν ο μέσος όρος εισοδήματος όλων των ηλικιακών ομάδων είναι 29.638 ευρώ.
Η χώρα μας λόγω ιδιαίτερων κλιματολογικών χαρακτηριστικών σε συνδυασμό με τα λιμάνια, τη φυσική ομορφιά, τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία έχει τη δυνατότητα να «εκμεταλλευτεί» αυτή την ηλικιακή ομάδα προς όφελος της ανάπτυξης σε τρεις τομείς.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης από ότι γίνεται μέχρι σήμερα μπορούμε να προσελκύσουμε τέτοιες ομάδες τουριστών που δεν χαρακτηρίζονται από την εποχικότητα, στοιχείο σημαντικό για την δωδεκάμηνη λειτουργία τουριστικών μονάδων, άρα και της απασχόλησης. Αν λάβουμε υπ’ όψη ότι οι Γερμανοί πολίτες άνω των 65 ετών πραγματοποιούν 11,576 εκ. ταξίδια στο εξωτερικό σε ετήσια βάση, τότε μπορούμε να πάρουμε εμείς το μεγάλο κομμάτι της «πίτας» σε όλες της μορφές του τουριστικού προϊόντος.
ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Το 7,3% των ενηλίκων πολιτών της ΕΕ έχει την επιθυμία να μεταναστεύσει στο εξωτερικό μετά τη συνταξιοδότησή του, ενώ το 22% χρησιμοποιεί το εφάπαξ για να αποκτήσει ένα νέο ακίνητο. Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά ασφαλιστικά ταμεία να καταφέρουμε την επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα με μοχλό την εξοχική κατοικία. Μία οικοδομική δραστηριότητα που θα είναι ισορροπημένη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Ταυτόχρονα η διαμονή μεγάλου αριθμού Ευρωπαίων συνταξιούχων θα τονώσει πολλούς κλάδους της οικονομίας των περιοχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία δέχεται κάθε χρόνο 12 εκ. πολίτες που επισκέπτονται τα εξοχικά τους. Μπορούμε και πρέπει να το πετύχουμε.
ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
Το κόστος των Ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ταμείων για την αποκατάσταση ή την παραμονή σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων είναι πολλαπλάσιο από ότι στην Ελλάδα. Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα να συνάψουμε συμφωνίες με τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να γίνεται η αποκατάσταση στη χώρα μας, όπως επίσης και η διαμονή στις μονάδες αυτές. Έτσι θα ενισχυθούν τέτοιες επιχειρήσεις αλλά θα δοθεί και κίνητρο για την δημιουργία νέων ή την μετατροπή ξενοδοχειακών μονάδων που είναι σε αδράνεια, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Η Ελλάδα δυστυχώς είναι η λιγότερο φιλική χώρα της ΕΕ, μετά την Ουγγαρία, για τους ηλικιωμένους σε ότι αφορά σε προσβάσεις-ασφάλεια-υποδομές. Απαιτείται να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να γίνουμε φιλική και ελκυστική επενδυτικά χώρα.
Facebook Comments