Η συνολική αξιολόγηση της ΕΚΤ είναι απλώς το πρώτο βήμα στην καθιέρωση ισότιμων όρων αναφορικά με την πρόσβαση των τραπεζών στα κεφάλαια του ιδιωτικού κλάδου και την ικανότητα επέκτασης της χρηματοδότησης, σχολιάζει η Fitch Ratings σε ανάλυσή της.

Τα υψηλά επίπεδα των προβληματικών δανείων, θα αφήσουν ορισμένες τράπεζες, ιδιαίτερα σε ασθενέστερες χώρες, και πάλι ευάλωτες, τόνισε η Fitch Ratings.

Όπως εξηγεί ο οίκος, υπάρχει ένας ισχυρός συσχετισμός μεταξύ των τραπεζών με τους ασθενέστερους ισολογισμούς και τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Οι Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία έχουν αντικαταστήσει περίπου τα δύο τρίτα των επισφαλών δανείων στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2014. Οι τράπεζες με τα υψηλότερα επισφαλή δάνεια σε σχέση με το κεφάλαιό τους, τείνουν να είναι από χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Η Fitch Ratings αναφέρει ότι η κεφαλαιοποίηση έχει ενισχυθεί σημαντικά στις περισσότερες από τις 130 τράπεζες που υπάγονται στην αξιολόγηση, σε σχέση με τα τελευταία πανευρωπαϊκά stress tests το 2011. Αυτό έχει συνεχιστεί και το 2014, με τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών που συμμετέχουν στο τεστ, να αυξάνονται κατά 65 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο.

«Περιμένουμε περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίων και αναδιαρθρώσεις μετά από την αξιολόγηση, κυρίως από τις τράπεζες που αξιολογούνται ως ασθενέστερες. Παρόλα αυτά, η ισχύς του ισολογισμού θα παραμείνει εξαρτώμενη από την αποτίμηση των collateral. Περαιτέρω πρόοδος θα χρειαστεί στα πρώτα χρόνια του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας για να ενισχύσει τον ισολογισμό των ασθενέστερων τραπεζών».

Ο οίκος εκτιμά ότι για την κάλυψη των επισφαλών δανείων, το κόστος θα ανέλθει σε περίπου 70 δισ. ευρώ για όλες τις τράπεζες που θα περάσουν την αξιολόγηση στο 60%. Εάν η κάλυψη πρόκειται να φτάσει σε ένα σταθερό 80%, το ποσό που θα χρειαστεί θα ανέλθει στα 235 δισ. ευρώ.

«Δεν αναμένουμε ότι θα εισρεύσουν τόσα πολλά κεφάλαια στο σύστημα στα επόμενα χρόνια. Οι αριθμοί ωστόσο δίνουν μια σαφή ένδειξη για τη σημασία του να παραμείνουμε άγρυπνοι σχετικά με την αποτίμηση των collateral όταν αξιολογούμε τις τράπεζες», τονίζει.

Ο οίκος συνολικά εκτιμά ότι η πλειονότητα των τραπεζών θα περάσει τα τεστ, και ότι πολλές από αυτές που θα αποτύχουν, θα πρόκειται κυρίως για τεχνική αποτυχία, με την έννοια ότι οι ελλείψεις κεφαλαίου είτε έχουν ήδη αντιμετωπιστεί το 2014 ή τα κεφάλαια προέρχονται από τον ίδιο τον τραπεζικό όμιλο.

«Μόνο μια μικρή μειονότητα των τραπεζών είναι πιθανό να έχει έλλειψη κεφαλαίου, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να καταρτίσει σχέδια για την αύξηση κεφαλαίου ή τη μείωση assets μέχρι τα μισά του 2015.

Facebook Comments