Οι θεσμικοί επενδυτές των ΗΠΑ μείωσαν την τελευταία εβδομάδα την έκθεσή τους στις ευρωπαϊκές μετοχές κατά το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και ένα χρόνο, καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν κάτω από το βάρος της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών.

Η δημοσκόπηση της Lipper σε 90 αμερικανικά funds που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψε καθαρές εκροές 268,6 εκατ. δολαρίων την τελευταία εβδομάδα, που είναι οι μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί από τον Απρίλιο του 2012 και ίσες με το 1,7% του συνολικού ενεργητικού τους, καθώς υπέστησαν ρευστοποιήσεις για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα.

H UBS από την πλευρά της σε νεό της σημείωμα προς τους πελάτες της επισημαίνει πως αναμένεται το πρόσφατο μοντέλο της αδυναμίας των μετοχών που σημειώνεται στο δεύτερο τρίμηνο που διανύοουμε, να συνεχιστεί και το υπόλοιπο της χρονιάς, ωστόσο πολλά από τα βασικά συστατικά αυτής της αδυναμίας δεν είναι τόσο οξεία όσο και τα προηγούμενα χρόνια, που σημαίνει ότι η επιβράδυνση θα είναι σχετικά ήπια.
Η UBS υπογραμμίζει πάντως την αδυναμία στο γερμανικό δείκτη ZEW , τα στοιχεία των ΗΠΑ και το ΑΕΠ της Κίνας, ως τους βασικούς παράγοντες που ενεργοποιούν την προσοχή των επενδυτών στις μετοχές.


Όπως τονίζει, οι επενδυτές μπορούν να δικαιολογηθούν για τις ανησυχίες τους καθώς οι αποδόσεις των μετοχών είναι στενά συνδεδεμένες με την οικονομική δυναμική, η οποία έχει περάσει από σημαντικές δυσκολίες όλο αυτό το διάστημα σε καθένα από τα τελευταία τρία χρόνια.

UBS: Η Ευρώπη έχει τη χειρότερη δυναμική κερδοφορίας

Ωστόσο, αν και όλα όσο προκάλεσαν την αδυναμία του πρόσφατου διαστήματος – όπως η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων – δεν αναμένεται να συνεχίσουν να επιμένουν, η UBS προειδοποιεί πως διατηρεί μια επιφυλακτική τακτική σε ότι αφορά τις προοπτικές των μετοχών για τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές έχουν την τάση να κινούνται νευρικά όταν βλέπουν οποιαδήποτε σημάδια επιπλέον οικονομικής αδυναμίας.

Έτσι η τράπεζα τονίζει πως διατηρεί την στάση της για τις αγορές της Ευρώπης εκτός Βρετανίας σε underweight. Όπως εξηγεί, η Ευρώπη έχει τη χειρότερη δυναμική κερδοφορίας και ένα από τα πιο αδύναμα σκηνικά macro μεταξύ των όλων των περιοχών και προσθέτει ότι οι κίνδυνοι στην Ισπανία και την Ιταλία θα παραμείνουν, παρά την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρέμβει στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων για να στηρίξει τις προβληματικές χώρες στη μείωση του κόστους δανεισμού, εφόσον ζητήσουν βοήθεια.
Επιπλέον, η UBS σημειώνει πως η τεχνική εικόνα της ευρωπαϊκής αγοράς υποδηλώνει μια κακή σχέση κινδύνου / ανταμοιβής ( risk / reward ) για το επόμενο διάστημα.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments