«Έξι μήνες μετά τη θεαματική αποκατάσταση της Ελλάδα στις διεθνείς αγορές ομολόγων, οι επενδυτές το σκέφτονται διπλά» αναφέρει σε άρθρο του, στο οικονομικό ιστολόγιο “MoneyBeat” της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο δημοσιογράφος Τόμι Στάμπιγκτον.

«Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς άγγιξε σήμερα το 6,98% από 5,5% τον Ιούνιο, καθώς η χώρα “καβάλησε” ένα κύμα θετικού κλίματος μετά την επιτυχή επιστροφή της στις αγορές ομολόγων τον περασμένο Απρίλιο. Οι αποδόσεις αυξάνονται, ενώ η αξία των ομολόγων υποχωρεί», σημειώνει ο κ. Στάμπιγκτον και συνεχίζει:

«Η τελευταία αύξηση, η οποία οδήγησε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, σημειώθηκε όταν μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει ένα ευμέγεθες προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Αν γίνονταν εκλογές αύριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε το 26,7% των ψήφων, σε σύγκριση με μόλις 20,2% που θα έπαιρνε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Αυτό έχει σημασία: Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο για να εκλέξει νέο Πρόεδρο, ένα εμπόδιο που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Ο κ. Σαμαράς έπρεπε να περάσει αντιλαϊκά μέτρα περικοπών δαπανών, σε μια προσπάθεια να εξέλθει η χώρα από το πρόγραμμα διάσωσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Τα σχέδια αυτά, ωστόσο του Έλληνα πρωθυπουργού έχουν εντείνει τις σχέσεις με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα προτιμούσαν η χώρα να παραμείνει στο πρόγραμμα», εκτιμά ο δημοσιογράφος, ο οποίος, παραθέτει στο άρθρο του την εξής δήλωση του Γκάρετ Κόουλσμιθ, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Insight Investment: «Με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι έκπληξη ότι η αγορά ενσωματώνει μεγαλύτερους κινδύνους στην τιμολόγησή της».

Όπως σημειώνει ο κ. Στάμπιγκτον, «Ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι η Αθήνα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως επικίνδυνη επένδυση. “Η οικονομία ανακάμπτει”, λέει ο κ. Νικολά Μαρτινέλι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Sturgeon Capital, η οποία αγόρασε ελληνικά ομόλογα κατά την έκδοση του Απριλίου. Αλλά η εταιρεία τα πούλησε στα μέσα του καλοκαιριού, επωφελούμενη από τη γρήγορη άνοδο των τιμών. “Δεν είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα ξαφνικά έγιναν μια σταθερή, με χαμηλή μεταβλητότητα επένδυση. Είναι ένα καιροσκοπικό παιχνίδι”, δήλωσε ο επενδυτής. Και τα ελληνικά ομόλογα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στο πλαίσιο μιας ευρείας απομάκρυνσης από στοιχεία ενεργητικού υψηλότερου κινδύνου, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζουν να καθοδηγούν τις αγορές. “Είναι κακή χρονική περίοδος. Θα έλεγα ότι αν ήμασταν σε ένα πιο ανοδικό περιβάλλον, οι ειδήσεις που έχουμε δει δεν θα είχαν την ίδια επίπτωση στα ομόλογα”, κατέληξε ο κ. Μαρτινέλι”.»

Facebook Comments