Την Κυριακή πήγαμε με το Βίκτωρα παιδική χαρά. Κάθε Κυριακή πάμε. Εκεί πήγε στη μεγάλη τσουλήθρα και έπαιζε. [αυτό λέγεται ελεύθερη αγορά]

Λίγο μετα ήρθε ένα αγοράκι μεγαλύτερο [αυτό λέγεται Δεσπόζουσα Θέση] και αφού έπαιζε λίγο μαζί του μετά τον εμπόδιζε από τη χρήση της τσουλήθρας [αυτό λέγεται αθέμιτος ανταγωνισμός].

Λίγα λεπτά αργότερα ήρθε και ενα δεύτερο αγοράκι επίσης μεγαλύτερο, και μαζί τον εμπόδιζαν να παίξει εκείνος με την τσουλήθρα ενώ αυτοί ανεβοκατέβαιναν ο ένας ενώ ο άλλος εμπόδιζε το Βίκτωρα. [αυτό λέγεται Καρτέλ]

Τότε, μίλησα στον Βίκτωρα και του είπα να παει στις κούνιες [αυτό λέγεται εναλλακτική αγορά], αλλά εκείνος επέμενε ότι ήθελε τσουλήθρα.

Τότε μίλησα στο πρώτο παιδάκι που ήταν αρκετά ψηλότερο, και του είπα ότι μπορεί να παίζει όσο θέλει, χωρίς όμως να εμποδίζει τα άλλα παιδάκια να χρησιμοποιούν τη τσουλήθρα, ενώ ο πατέρας του [αυτός είναι ο κύριος μέτοχος] καθόταν αμέριμνος στο γκαζόν 3 μέτρα πιο κει, παρακολουθώντας αδιάφορος για ένα τέταρτο περίπου.

Τα δυο μεγαλύτερα παιδάκια συμφώνησαν λεκτικά μαζί μου [επιτροπή ανταγωνισμου] να αφήνουν όλα τα παιδάκια να παίζουν στην τσουλήθρα, αλλά συνέχισαν να τα εμποδίζουν.

Τότε πήγα και στρογγυλοκάθισα στην τσουλήθρα ώστε κανένα παιδάκι πλέον δεν μπορούσε να κατέβει. [αυτό λέγεται Ρυθμιστικός Ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού].

Τότε ο μπαμπάς του αγοριού σηκώθηκε από το γκαζόν και ήρθε ως την τσουλήθρα ενοχλημένος, και με ρώτησε αν θα ήθελα να σηκωθώ από την τσουλήθρα για να παίξουν τα παιδάκια.
Του απάντησα “όχι”.

Όταν με ρώτησε γιατί, τότε του εξήγησα ότι η τσουλήθρα ήταν για να τη χρησιμοποιούν ΟΛΑ τα παιδάκια. Εφόσον μόνο δυο έπαιζαν εμποδίζοντας τα υπόλοιπα, αποφάσισα εγώ πως δεν θα έπαιζε κανένα. [Αυτός είναι ο Ρυθμιστικός Ρόλος του Κράτους].

Εκείνος τότε για πρώτη φορά είπε στο παιδάκι του, χωρίς ενθουσιασμό, να μην εμποδίζει τα άλλα παιδάκια να παίζουν, ώστε να ανοίξω την τσουλήθρα.

Την άνοιξα αλλά πήγα κοντά στον κύριο [μέτοχο] ο οποίος γκρίνιαξε ότι “παιδάκια είναι, θα τα βρίσκανε μόνα τους”.

Φυσικά του απάντησα ότι τα είχαν ήδη βρει τα δυο μεγαλύτερα παιδάκια [καρτέλ] αλλά αυτό δεν εξυπηρετούσε τον Βίκτωρα ή τα υπόλοιπα παιδάκια για τα τελευταία 15 λεπτά. Μετά του εξήγησα ότι καλό είναι όταν το παιδάκι του παίζει με μικρότερα να τον αποτρέπει από το να κάνει bullying μικρότερα παιδάκια, όπως κάνω και εγώ όποτε χρειάζεται όταν ο Βίκτωρας παίζει με μικρότερα.

Φυσικά ο κύριος [μέτοχος] μου είπε ότι υπερβάλλω, οπότε και του χαμογέλασα και κάθισα στο γκαζόν σε απόσταση 20 εκατοστών δίπλα του, κοιτώντας τον στα μάτια και χαμογελώντας του φιλικά. Σε 30 δευτερόλεπτα είχε σηκωθεί, είτε πιάνοντας το υπονοούμενο ότι αυτή η αγορά δεν είναι ασύδοτη αλλά ρυθμιζόμενη αρκετά για να εξασφαλίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό, είτε επειδή του μύριζε η αναπνοή μου τσιπς, από τα 20 εκατοστά…

Λίγο αργότερα ο Βικτωρας γνώρισε τη Λαμπρινή, 1-2 χρόνια μεγαλύτερη και από τα 2 αγοράκια [market-maker] και έπαιξε μαζί της αλλά και με τον τρίχρονο αδερφό της ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ, για την επόμενη ώρα, ώσπου φύγαμε.

Free markets and ξερό ψωμί…!!

 

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos

[email protected]

 

Facebook Comments