«Όχι» στις εκκλήσεις προς το Βερολίνο να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς του να επιτύχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015 κι αντ’ αυτού να προκρίνει περισσότερες επενδύσεις για να τονώσει τόσο τη γερμανική οικονομία όσο και αυτή της ευρωζώνης έδωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Η στάση της Γερμανίας είναι σημαντική. Εάν αποκλίνουμε από την πορεία μας, αυτό θα δώσει το έναυσμα και άλλοι να πράξουν το ίδιο», είπε η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη σε στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές που άκουσαν την ομιλία της.

«Βρισκόμαστε ξανά σε μια φάση που οι δεσμεύσεις μας στην Ευρώπη πρέπει να έχουν κύρος», επέμεινε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος προειδοποίησε εναντίον κάθε υπερβολής όσον αφορά την επιβράδυνση της ορμής της γερμανικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το 2009, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όταν η οικονομία της χώρας της συρρικνώθηκε κατά 4,7%.

Νωρίτερα, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε πως το Βερολίνο αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2014 και το 2015, αποσαφηνίζοντας όμως πως τα αίτια είναι γεωπολιτικές ταραχές και η αργή ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς, όχι οι «εσωτερικές δυνάμεις».

Υπογράμμισε πως δεν υπάρχει λόγος για το Βερολίνο να αποκλίνει από το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού ή να αυξήσει περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες του.

Τόνισε πως ο γερμανικός δανεισμός για έργα υποδομών δεν θα βοηθούσε σε τίποτα τις ασθενέστερες οικονομίες της Ευρώπης.

Η δημοσιονομική πολιτική του Βερολίνου έχει επικριθεί από μια πλειάδα διεθνών οργανισμών (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) διότι δεν αξιοποιεί το μεγάλο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ούτε το «δημοσιονομικό χώρο για ελιγμούς που διαθέτει για να επενδύσει για παράδειγμα σε έργα υποδομής στη Γερμανία.

Facebook Comments