Λαγκάρντ: Η Ελληνική Κυβέρνηση έλαβε δραστικά μέτρα με τα οποία δεν συμφωνούσε το Ταμείο
«Ο ελληνικός λαός πέρασε οκτώ χρόνια πολύ δύσκολων πολιτικών, αλλά η χώρα έχει βελτιώσει σημαντικά την οικονομική της θέση»
«Ο ελληνικός λαός πέρασε οκτώ χρόνια πολύ δύσκολων πολιτικών, αλλά η χώρα έχει βελτιώσει σημαντικά την οικονομική της θέση»
«Ο ελληνικός λαός πέρασε οκτώ χρόνια πολύ δύσκολων πολιτικών, αλλά η χώρα έχει βελτιώσει σημαντικά την οικονομική της θέση», παραδέχτηκε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της Συνόδου του ΔΝΤ.
Την ίδια στιγμή παραδέχτηκε πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε δραστικά μέτρα που δεν υπαγορεύτηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζοντας την αντίθετη θέση του Ταμείου με την περαιτέρω περικοπή των δημόσιων δαπανών στην Ελλάδα. “Αυτό που χρειάζεται είναι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις”.
Στάθηκε στο γεγονός ότι καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, σημειώνοντας ότι η απόδοση του 10ετούς ήταν χθες κάτω του 4%, «δείγμα ότι οι αγορές κοιτούν την Ελλάδα πολύ καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν», γεγονός κρίσιμο, δεδομένου ότι το ιδιωτικό χρέος θα αντικαθιστά το δημόσιο.
Την ίδια στιγμή παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία ξεπέρασαν τις προβλέψεις του Ταμείου, αν και παράλληλα σημείωσε ότι ορισμένα «δραστικά μέτρα» δεν ήταν στις συμβουλές του Ταμείου και ότι χρειάζονταν περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε δε ότι δεν είναι υπέρ περαιτέρω περικοπών των δημόσιων δαπανών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας-ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, ωστόσο ελήφθησαν μέτρα που δεν ήταν στις συμβουλές του ΔΝΤ και ότι χρειάζονταν περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις.
Μετά από 8 χρόνια πολύ δύσκολων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη χώρα, το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η οικονομική της θέση έχει βελτιωθεί. Η Λαγκάρντ έκανε ειδική αναφορά στη συρρίκνωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου -κάτω από το 4% χθες- χαρακτηρίζοντάς το ως σαφή ένδειξη πως οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα, αφού την βλέπουν πιο ευνοϊκά. “Ο τελικός στόχος είναι να υποκατασταθεί η δημόσια χρηματοδότηση από την ιδιωτική”, είπε.
Facebook Comments