Την τελευταία εβδομάδα, οι ελληνικές μετοχές βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των overbought assets, γεγονός που αποδεικνύει και την έντονη διάθεση των επενδυτών για τις μετοχές του Νότου, σύμφωνα με την BofA.

Καθώς τα ισχυρά αποτελέσματα κερδοφορίας αναζωπύρωσαν την όρεξη για ρίσκο, οι επενδυτές στράφηκαν την τελευταία εβδομάδα επίσης στις μετοχές των ΗΠΑ και των αναδυόμενων αγορών, ενώ απέσυραν τις τοποθετήσεις τους από τις ευρωπαϊκές και τις ιαπωνικές μετοχές, αναφέρουν οι αναλυτές της BofA, με βάση τα στοιχεία των ροών του EPFR.

Συνολικά, το ποσό των 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τοποθετήθηκε στα ομόλογα, ενώ οι μετοχές σημείωσαν εισροές ύψους 3,3 δισ. δολαρίων.

Τα ομόλογα υψηλής απόδοσης προσέλκυσαν 2,3 δισ. δολ. την τελευταία εβδομάδα, ενώ 1,5 δισ. δολ. τοποθετήθηκαν σε κρατικά ομόλογα. Σύμφωνα με την BofA οι ροές αυτές αντικατοπτρίζουν την πιο ήπια ρητορική των κεντρικών τραπεζών.

Ο δείκτης “bull and bear” διαμορφώνεται στο 5,9 και σε ουδέτερη ζώνη, ωστόσο η BofA έχει μία πιο bearish άποψη, εστιάζοντας στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικάνικων ομολόγων και την έκπληξη της Κίνας να μειώσει τις απαιτήσεις της για τα αποθεματικά των τραπεζών.

Η κλίση της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ έχει μειωθεί πολύ, παρά τα κέρδη ρεκόρ των εταιρειών, τις φορολογικές περικοπές των ΗΠΑ, την ανεργία η οποία αγγίζει χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και τις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων.

Μια αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων θα ήταν κακός οιωνός, καθώς θα υποδηλώσει ότι η ύφεση είναι πολύ κοντά. Σύμφωνα με την BofA, η χαλάρωση της πολιτικής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας είναι ένα ακόμη σημάδι οικονομικής επιβράδυνσης, καθώς η έκπληξη για τη μείωση των αποθεματικών είχε αιτία το ισχυρό γουάν και την επιβράδυνση των εξαγωγών.

“Δεδομένου ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία αντανακλούν την παγκόσμια επιβράδυνση και οι κεντρικές τράπεζες αλλάζουν πολιτική, η στροφή προς τις αμυντικές μετοχές θα επιταχυνθεί”, σημειώνει η BofA, προσθέτοντας ότι αναμένει πως οι αμυντικές μετοχές θα υπεραποδώσουν των κυκλικών.

Οι ροές από την αρχή του έτους υποδεικνύουν την αποφυγή ρίσκου στα ομόλογα και την όρεξη για ρίσκο στις μετοχές, μία τάση την οποία η BofA χαρακτηρίζει ως “σχιζοφρενική”.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις από τις αρχές του έτους, τα κρατικά ομόλογα έχουν σημειώσει ισχυρές εισροές από τον Ιανουάριο, αντίθετα με τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων, ενώ στις μετοχές οι πιο δημοφιλείς “περιοχές” μέχρι σήμερα είναι η Ιαπωνία, οι αναδυόμενες αγορές και οι τράπεζες. Οι κλάδοι της κοινής ωφέλειας και των τηλεπικοινωνιών, που θεωρούνται αμυντικοί, έχουν δει απότομες εκροές.

Τα εμπορεύματα σημειώνουν την καλύτερη πορεία του έτους μέχρι σήμερα, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 23%, ενώ το δολάριο ΗΠΑ σημειώνει απώλειες 9% από τον Ιανουάριο.

Επιστρέφοντας στα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τις ιαπωνικές μετοχές μετά από 19 εβδομάδες συνεχών εισροών. Οι ευρωπαϊκές μετοχές επίσης είδαν εκροές ύψους 2 δισ. δολ. φέρνοντας τις ροές από τις αρχές τους έτους σε αρνητικό έδαφος, γεγονός που αντικατοπτρίζει το τέλος της αίγλης που είχαν οι αγορές της Ευρώπης το 2017, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το “Euroboom” επιβραδύνεται.

Οι μετοχές των ΗΠΑ είδαν εισροές 5,1 δισ. δολαρίων, ενώ οι αναδυόμενες αγορές προσέλκυσαν 3,7 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την BofA, οι ελληνικές και οι ιταλικές και μετοχές βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των υπεραγορασμένων αγορών, υποδεικνύοντας την ανανεωμένη  διάθεση των επενδυτών για τις αγορές της ευρωπεριφέρειας το τελευταίο διάστημα.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments