Αρνητικές διαστάσεις παίρνει και η σημερινή συνεδρίαση των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαπραγματεύεται σε επίπεδα μέχρι και 8,961% και να δείχνει ανοδικές τάσεις. Είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013.

Την ίδια ώρα άνω του 7% κινούνται οι αποδόσεις στο νέο 3ετές και το νέο 5ετές ομόλογο, που διαμορφώνονταν πριν λίγο στο 7,431 και 7,253 αντίστοιχα.

Τα spreads για την Ελλάδα είναι στις 711 μονάδες βάσης, την Πορτογαλία στις 251, την Ισπανία στις 137 και την Ιταλία στις 168.

Σε κλοιό νέων πιέσεων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ενώ ξεκίνησε με σταθεροποιητικές τάσεις την Πέμπτη – ύστερα από δύο απογοητευτικές συνεδριάσεις – άρχισε να υποχωρεί λίγο μετά τις 11 π.μ.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,06% και υποχωρούσε στις 858,21 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές σημείωναν απώλειες 3%.

Φαίνεται ότι οι αγορές και οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να τηρήσει το πρόγραμμα και να αποδεχθεί την γραμμή πίστωσης ενώ και το πολιτικό σκηνικό δεν συνεχίζει να βοηθάει. Προφανώς η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί και μια επίδειξη δύναμης των αγορών που συνεχίζουν να τιμωρούν την Ελλάδα, παρά τις διαβεβαιώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και κορυφαίων οικονομικών παραγόντων.

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα το «σφυροκόπημα» στην αγορά ελληνικών ομολόγων, καθώς η απόδοση του 10ετούς σήμερα ξεπερνά ακόμα και το 8,9%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι η πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο που το 10ετές ξεπερνά το 8%, ενώ στο χθεσινό κραχ η άνοδος ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος που έχει σημειωθεί στον συγκεκριμένο τίτλο από τον Ιούλιο του 2012, στην καρδιά δηλαδή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και λίγο πριν ο Μάριο Ντράγκι δηλώσει πως η ΕΚΤ «θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ», κάτι που οδήγησε σε ράλι τις αγορές διεθνώς.

Facebook Comments