Σκιές κρίσης στην ευρωζώνη
Οι ανησυχίες για πιθανή «επιστροφή» της κρίσης στην Ευρωζώνη παραμένουν και σήμερα στον γερμανόφωνο τύπο
Οι ανησυχίες για πιθανή «επιστροφή» της κρίσης στην Ευρωζώνη παραμένουν και σήμερα στον γερμανόφωνο τύπο
«Η οικονομική δραστηριότητα στην Αμερική και η νότια Ευρώπη προκαλούν ανησυχίες» επιγράφεται ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επισημαίνει ότι «αυξήθηκε το κόστος δανεισμού μέσω κρατικών ομολόγων για την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Μία αφορμή ήταν οι πληροφορίες για εκροές κεφαλαίων στην Ιταλία, οι οποίες φαίνεται να αποτυπώνονται στους ισολογισμούς του διευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών της ΕΚΤ (Target 2)».
Όπως σημειώνει η FAZ, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν κάνει λόγο για εκροές 67 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. «Ιδιαίτερα αυξημένο κόστος δανεισμού καταγράφουν τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, καθώς οι αγορές φαίνεται να διακατέχονται από αμφιβολίες για την σταθερότητα της κυβέρνησης.»
Ο Χανς Βέρνερ Ζιν εκφράζει σήμερα αναλυτικά τις απόψεις του στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντύσελντορφ, επισημαίνοντας ότι φοβάται «οικονομικό μαρασμό» στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει, «οι χώρες της νότιας Ευρώπης κινδυνεύουν να χάσουν μία ολόκληρη γενιά με δεδομένα τα σημερινά τεράστια ποσοστά ανεργίας. Χώρες ολόκληρες θυσιάζονται, ενώ η αβεβαιότητα λόγω κρίσης στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει τρίτο υφεσιακό επεισόδιο μετά την κρίση της Lehman Brothers το 2008 και την ευρω-κρίση του 2012».
Ο ίδιος απορρίπτει πάντως την πρόταση για υψηλότερες επενδύσεις στη Γερμανία και στην Ευρώπη με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν απλώς προπέτασμα καπνού. Όπως λέει, «οι πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, ώστε να μπορούν και πάλι να διαθέτουν τα προϊόντα τους. Μέχρι σήμερα περιορίζουν τα ελλείμματά τους στο ισοζύγιο συναλλαγών μόνο και μόνο γιατί μειώνουν τις εισαγωγές τους. Δεν βελτιώνουν τη δική τους θέση στην αγορά».
Διαφορετική άποψη εκφράζει ο καθηγητής Κλέμενς Φυστ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών της Ευρωπαϊκής Οικονομίας (ZEW), με άρθρο στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, χωρίς πάντως να αποδέχεται την αλόγιστη κρατική χρηματοδότηση.
Για τη Γερμανία ο Φυστ προτείνει τα εξής: «Πρώτον, το σημαντικό είναι να δράσουμε με προσοχή, όχι με ταχύτητα. Οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν με φειδώ, διαφορετικά καθίστανται αναποτελεσματικές. Γι αυτό δεν πρόκειται να επιφέρουν αναπτυξιακή ώθηση βραχυπρόθεσμα. Αν αυτό είναι που θέλουμε, θα έπρεπε να ζητήσουμε φοροελαφρύνσεις. Δεύτερον, αυξημένες δημόσιες επενδύσεις δεν σημαίνει εξ’ ορισμού αυξημένα χρέη. Αλλά ίσως η μερική χρηματοδότηση με δανεισμό θα είχε νόημα. Μία συμβιβαστική λύση θα ήταν η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων κατά το ήμισυ από μείωση των καταναλωτικών δαπανών και από νέο δανεισμό».
Αγωνία για τον γαλλικό προϋπολογισμό
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Berliner Zeitung, «το Βερολίνο γνωρίζει ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν πρόκειται να επιλυθεί χωρίς τη Γαλλία. Είναι και αυτός ένας λόγος που επιδεικνύει εγκράτεια στη διαμάχη περί προϋπολογισμού. Αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη τα βλέμματα στρέφονται προς τη Γερμανία. Η Ιταλία, που επίσης κινείται στο όριο του κριτηρίου για το έλλειμμα, επιθυμεί μία επιεική αντιμετώπιση για την ίδια και για τη Γαλλία. Άλλοι φοβούνται μία χαλάρωση των κριτηρίων αντίστοιχη με εκείνη του 2003, όταν Γερμανία και Γαλλία δεν είχαν εκπληρώσει τα κριτήρια».
«Η Γαλλία ανοίγει αγορές και κάνει ιδιωτικοποιήσεις» σημειώνει η Handelsblatt, εγκωμιάζοντας το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν βάζει πλέον πιο φιλόδοξους στόχους για το γαλλικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και κάνει λόγο για έσοδα δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας έναντι τεσσάρων δισεκατομμυρίων που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «ο Μακρόν θέλει να λάβει από τώρα τα εύσημα των Βρυξελλών, καθώς μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η Ε.Ε. αποφασίζει εάν θα κάνει δεκτό τον γαλλικό προϋπολογισμό, παρότι για μία ακόμη φορά δεν τηρείται το όριο του ελλείμματος».
Facebook Comments