Οι αγορές μπορεί να φαίνονται ένα χαοτικό σύστημα αλλά υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες συσχετίσεις οι οποίες κατά κανόνα διατηρούνται αμετάβλητες. Ο λόγος για τον οποίο διατηρούνται αμετάβλητες είναι εξαιτίας των flows (ροές κεφαλαίων) μεταξύ των μεγάλων παικτών.

Από τα σημαντικότερα assets στις παγκόσμιες αγορές είναι τα: γεν, ευρώ, δολάριο, πετρέλαιο, S&P 500 και αμερικανικά treasuries. Σε αυτά τα assets διακινείται η πλειοψηφία των κεφαλαίων και αυτά που «ανακυκλώνουν» τις τεράστιες ποσότητες κεφαλαίων από τα μεγάλα funds και όχι μόνο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό, αλλά εδώ μας ενδιαφέρει να κατανοήσουμε την οικονομική σκοπιά του θέματος. Μια κρίσιμη παράμετρος είναι η ρευστότητα την οποία διαθέτουν τα συγκεκριμένα assets και η οποία προφυλάσσει τα μεγάλα κεφάλαια από αστάθμητους παράγοντες. Στο Forexreport.gr παρακολουθούμε στενά όλες αυτές τις συσχετίσεις που προβλέπουν τις εξελίξεις ή βοηθούν στην κατανόησή τους.

Παρατηρώντας τα παρακάτω γραφήματα μπορούμε να κατανοήσουμε σε σημαντικό βαθμό τις κινήσεις των τελευταίων ημερών και κυρίως, να καταφέρουμε να εκτιμήσουμε σωστότερα το μέλλον. Μια παρατήρηση είναι η ακόλουθη: οι συσχετίσεις πολλές φορές εμφανίζουν κάποια απόκλιση. Αυτό οφείλεται στις μετακινήσεις των κεφαλαίων και στις εκάστοτε ειδικές συνθήκες που επικρατούν. Ως εκ τούτου, η παρατήρηση θα πρέπει να είναι ευρύτερη.

Μια από τις γνωστότερες «διαδρομές κεφαλαίων» είναι αυτή μεταξύ του γεν και των αμερικανικών μετοχών. Η πτώση του γεν απελευθερώνει ρευστότητα προς τις μετοχές (υψηλότερες αποδόσεις) και δείχνει ότι υπάρχει θετικό συναίσθημα.

 

Μια δεύτερη συσχέτιση είναι αυτή μεταξύ των μετοχών και των ομολόγων. Τα μεγάλα κεφάλαια έχουν την τάση να τοποθετούνται μακροπρόθεσμα και όχι με ορίζοντα μερικών εβδομάδων, για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν προλαβαίνουν. Μετοχές και ομόλογα κινούνται αντίθετα (κλασικό risk on/risk off), άρα μετοχές και αποδόσεις ομολόγων κινούνται παράλληλα.

 

Ισχυρή θετική συσχέτιση έχουμε και στο πετρέλαιο με τις μετοχές. Και τα δυο είναι θετικά στη διάθεση ανάληψης κινδύνου. Επιπλέον, οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες χρησιμοποιούν τα κέρδη από το πετρέλαιο για επενδύσεις σε μετοχές (και ομόλογα φυσικά, απλά αυτό σχετίζεται με το δολάριο περισσότερο). 

 

Τέλος το ευρώ, διατηρεί θετική συσχέτιση με το πετρέλαιο. Ως εκ τούτου, η εικόνα των τελευταίων ημερών, αποτελεί καμπανάκι για τα short στο πετρέλαιο. 

 

 

 

Facebook Comments