Η ηπειρωτική Ευρώπη ίσως να έχει «υπερβολικά πολλές τράπεζες» και οι εποπτικές αρχές πρέπει να είναι έτοιμες να εξωθήσουν τους αδύναμους ομίλους να κλείσουν ή να τεθούν εκτός αγοράς.

Τη σύσταση αυτή απηύθυνε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χοσέ Βινιάλς, (διευθυντής του τμήματος κεφαλαιαγορών), απευθυνόμενος κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), λίγες ημέρες πριν από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου.

«Οι τράπεζες πρέπει να προσαρμόσουν την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών μοντέλων τους στη νέα κανονιστική και οικονομική πραγματικότητα», είπε ο Βινιάλς στην ετήσια σύνοδο της Ένωσης Βρετανών Τραπεζιτών στο Λονδίνο. «Όταν υπάρχουν τράπεζες που πρέπει να βγουν εκτός κλάδου επειδή υπάρχει συνωστισμός -και αναφέρομαι στην ηπειρωτική Ευρώπη- τότε οι αρχές πρέπει να διευκολύνουν την έξοδό τους».

ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, η Fed σφίγγει περαιτέρω τον κλοιό της εποπτείας στις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, αφού σύμφωνα με το Reuters εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει τα ετήσια stress tests που διενεργεί στους 30 μεγαλύτερους ομίλους σε ένα από τα «εργαλεία» για να αποτρέψει τη συγκέντρωση υπερβολικών κινδύνων στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Όπως επισήμαναν αξιωματούχοι με γνώση του θέματος, εάν η Fed ανησυχεί π.χ. για τη δημιουργία «φούσκας» στην αγορά ακινήτων θα μπορούσε να αυστηροποιήσει τη σχετική παράμετρο στα stress tests, προβλέποντας μείωση των τιμών κατά 50% αντί για 30%. Εάν οι τράπεζες αποτύγχαναν στα αυστηρότερα τεστ, θα υποχρεώνονταν να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου ή να διακρατήσουν κεφάλαια που σκόπευαν να διανείμουν στους μετόχους.

Facebook Comments