Σε έκδοση χρέους για δεύτερη φορά φέτος στοχεύει να προχωρήσει η Κύπρος μόλις ξεκαθαρίσει το θέμα των εκποιήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για ταχύτερη έξοδο από το μνημόνιο.

Υπό το βάρος των αρνητικών εξελίξεων στις αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, και ιδιαίτερα της Ελλάδας, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε στο Μιλάνο ότι η Κύπρος σκοπεύει να εκδώσει χρέος, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που βρίσκεται στο ανώτατο για τις εκποιήσεις.

«Αυτό που θέλουμε είναι μέσω της τήρησης των δεσμεύσεών μας, να πετύχουμε μια έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης το νωρίτερο δυνατό», είπε ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αποδόσεις του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκαν απότομα τις τελευταίες μέρες, λόγω των αρνητικών δεδομένων που άρχισαν να δημιουργούνται στην Ελλάδα. Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν χθες με αποδόσεις κοντά στο 9% και το κυπριακό με αποδόσεις 5,4%.

Η Κύπρος εξέδωσε χρέος τον Ιούνιο με επιτόκιο 4,75%.

Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο ανόμοιες περιπτώσεις, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

«Υπάρχει μια διαφορετική κατάσταση που επικράτησε και επικρατεί στην Ελλάδα», τόνισε.

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση στοχεύει να εξέλθει από το μνημόνιο κάποια στιγμή το επόμενο έτος – πριν το 2016 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

Αρνήθηκε να είναι πιο ακριβής όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι η
προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης με την εκπλήρωση υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των κανόνων αφερεγγυότητας που εκκρεμεί.

«Η διαφωνία σχετικά με τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, το οποίο χρηματοδοτεί το κυπριακό πρόγραμμα διάσωσης, θα μπορούσε να διευθετηθεί αρχές Νοεμβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη εκταμίευση βοήθειας προς τη χώρα», επεσήμανε.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα βρισκόταν σε αυτό το στάδιο έκδοσης χρέους εάν δεν υπήρχε η καθυστέρηση στους κανόνες εκποιήσεων.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Κύπρος θα πωλήσει ομόλογα μετά την ολοκλήρωση της επανεξέτασης από το ΔΝΤ ανέφερε:

«Πιστεύω ναι, εφ’ όσον το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς».

Για τα stress tests των τραπεζών, ο κ. Αναστασιάδης προέβλεψε ότι οποιεσδήποτε δυσκολίες
προκύψουν θα είναι «διαχειρίσιμες».

Facebook Comments