Κύπρος: Κοκτέιλ εξελίξεων για οικονομία
Κύπρος: Κοκτέιλ εξελίξεων για οικονομία
Κύπρος: Κοκτέιλ εξελίξεων για οικονομία
Το ανώτατο δικαστήριο θα εξετάσει σήμερα τις αναφορές του προέδρου σε τέσσερα νομοθετήματα που ψήφισε η βουλή, κρίνοντας την πορεία του προγράμματος, που έχει παγώσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι πιστωτές της Κύπρου αντιτίθενται στις τέσσερις νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες μετριάζουν το νόμο που ψήφισε η βουλή για τις εκποιήσεις. Ο νόμος ήταν προαπαιτούμενο για την έγκριση της επόμενης δόσης του προγράμματος και τα νομοθετήματα αποτελούν τη βασική αιτία που δεν έχει ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Με τα νομοθετήματα που ανέφερε στο ανώτατο ο πρόεδρος, η βουλή απαλλάσσει τους εγγυητές μετά την εκποίηση ακινήτου, απαλλάσσει τον ενυπόθηκο οφειλέτη για το υπόλοιπο του δανείου, βάζει όριο προστασίας τις €350 χιλ. για την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη και καθυστερεί την ψήφιση του νόμου μέχρι την ψήφιση του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση του ανωτάτου για το θέμα των εκποιήσεων θα κρίνει τη δυνατότητα επιστροφής στις αγορές χρέους.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι η Κύπρος θα μπορούσε να εκδώσει χρέος στις αγορές μόλις ξεκαθαρίσει το θέμα των εκποιήσεων.
Η δυνατότητα έκδοσης χρέους θα κρίνει και το περιθώριο που υπάρχει για ταχύτερη έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Όπως έχει δηλωθεί επανειλημμένα, η Κύπρος στοχεύει έξοδο από το μνημόνιο εντός του 2015, αντί στις αρχές του 2016, που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Οι προσδοκίες για έκδοση χρέους και ταχεία έξοδο από το μνημόνιο προσκρούουν στην απότομη αλλαγή που έχει προκύψει στις αγορές χρέους και στην αποτίμηση του ρίσκου χωρών όπως η Ελλάδα.
Η αλλαγή κλίματος έχει εκτοξεύσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα κοντά στο 8% και έχει επηρεάσει δυσμενώς και τις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, που βρέθηκαν την Παρασκευή στο 5,7%.
Η κυβέρνηση εύχεται να αντισταθμίσει τις ανησυχίες της αγοράς με τα ιδιαίτερα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία. Μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Cystat για το ΑΕΠ – μακράν η μεγαλύτερη αναθεώρηση στοιχείων στην ΕΕ – το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναμένεται να περιοριστεί φέτος στο 105% του ΑΕΠ και να ακολουθήσει πτωτική πορεία.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2014, δύο χρόνια νωρίτερα από ότι ανέμενε η τρόικα.
Με το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειώνεται φέτος στο 2,5%, η κυβέρνηση ευελπιστεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες των αγορών για την πορεία του προγράμματος, ανεξαρτήτως των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των αναθεωρημένων δημοσιονομικών στόχων και στην σταθεροποίηση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών θα παίξουν και τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών τραπεζικών stress tests.
Τα αποτελέσματα θα κρίνουν το βαθμό στήριξης που θα χρειαστεί ο Συνεργατισμός από το πρόγραμμα, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα είναι μηδενική. Η όποια στήριξη του Συνεργατισμού θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.
Τα αποτελέσματα των tests, που θα ανακοινωθούν λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής, θα κρίνουν επίσης την πορεία εξομάλυνσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, αφαιρώντας από το περιβάλλον ένα σημαντικό στοιχείο αβεβαιότητας. Στα stress tests συμμετέχουν επίσης η Τρ. Κύπρου, η Ελληνική και η Russian Commercial Bank.
Facebook Comments