Τα ελληνικά ομόλογα ωστόσο, φαίνεται να διασώζονται αυτής της επιδείνωσης του κλίματος, μετά και την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις εξελίξεις γύρω από την ελάφρυνση του χρέους αλλά και στο Eurogroup της Παρασκευής.

Η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας κυμαίνεται στο 2,979% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2014, ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σημειώνει αύξηση 3 μονάδων βάσης, στο 0,63%, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων. Ωστόσο, το spread μεταξύ των δύο τίτλων αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 29 ετών.

Αυτό οδηγεί τις αποδόσεις στα περισσότερα ομόλογα της ευρωζώνης υψηλότερα κατά 2-4 μονάδες βάσεις, με τα yields στα πορτογαλικά 10ετή να σημειώνουν άνοδο 1,80% στο 1,675%, στα ιταλικά άνοδο 1,6% στο 1,796%, στα ιρλανδικά άνοδο 3,9% στο 1,014% και τα ισπανικά αυξάνονται 2,6% στο 1,306%.

Εκτός από το γεγονός ότι τα ομόλογα των μεγάλων οικονομιών του κόσμου τείνουν να “παρακολουθούν” το ένα το άλλο, καθώς πολλοί επενδυτές αλλάζουν χέρια μεταξύ αυτών, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ενδεχομένως τις ίδιες πληθωριστικές πιέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις τιμές των εμπορευμάτων.

Σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς φλερτάρει και πάλι ένα επίπεδο κάτω του 4%, καθώς υποχωρεί κατά 0,71% από τα επίπεδα της Παρασκευής και διαμορφώνεται στο 4,031%. Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτόν τον μήνα το yield κατάφερε να πέσει κάτω του 4% μετά από δύο περίπου μήνες και τις αρχές Φεβρουαρίου, όπου και ξεκίνησε το έντονο sell-off το οποίο και απομάκρυνε την απόδοση των ελληνικών τίτλων από τα χαμηλά 12ετίας που έχει αγγίξει. Η απόδοση του 5ετούς κινείται στο 3,191% με πτώση 1,02%.

 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments