Ενδιαφέρον για να επενδύσει στην Κροατία, κυρίως στους τομείς της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αδριατική, εκδήλωσε η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ίβαν Βρντόλιακ, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της εταιρείας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Κροατία πρέπει πρώτα να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως η υιοθέτηση ενός νέου νόμου για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και στη συνέχεια να προκηρυχθεί διαγωνισμός, στον οποίο – κατά την εκτίμηση του κ. Βρντόλιακ – αναμένεται να λάβει μέρος και η ExxonMobil.

Μια τέτοια εξέλιξη – πρόσθεσε ο υπουργός – θα έχει τεράστια σημασία, διότι, η εταιρεία θα προσλάβει προσωπικό από την Κροατία και, παράλληλα, θα στείλει ένα μήνυμα στους επενδυτές από τις ΗΠΑ ότι η Κροατία είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα που αξιοποιεί τις πηγές της με σύνεση και ότι η ασφάλεια των επενδύσεων είναι εγγυημένη.

Το νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες, προς το παρόν βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας από την αρμόδια ομάδα του υπουργείου Οικονομίας και σύντομα αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή για να εγκριθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο, είπε ο υπουργός.

Σε περίπτωση που τελικά αποδειχθεί πως η Αδριατική διαθέτει επαρκείς πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου τότε θα διασφαλιστεί η ενεργειακή προμήθεια για την Κροατία και θα μειωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ExxonMobil, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον πλανήτη, απασχολεί περισσότερους από 82.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο, τονίζεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων “Hina”.

Facebook Comments