JP Morgan: Απίθανη η έξοδος από το ΔΝΤ αν συνεχιστεί η αναταραχή στις αγορές
«Η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το ΔΝΤ είναι απίθανη εάν συνεχιστεί η αναταραχή στις αγορές.
«Η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το ΔΝΤ είναι απίθανη εάν συνεχιστεί η αναταραχή στις αγορές.
«Η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το ΔΝΤ είναι απίθανη εάν συνεχιστεί η αναταραχή στις αγορές. Εάν πάλι ηρεμήσουν οι αγορές τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί σε μία λύση προληπτικής γραμμής πίστωσης. Η τελευταία μπορεί να μην αποτελεί μία “ξεκάθαρη έξοδο”, ωστόσο εκτιμά ότι θα βοηθήσει την κυβέρνηση επικοινωνιακά.».
Αυτό τονίζει σε νέα έκθεσή της η JP Morgan η οποία επίσης τονίζει ότι κρίσιμες είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα προκειμένου να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα (OSI) και μια πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης, κάτι που «θα παράσχει σημαντική πολιτική τόνωση στην κυβέρνηση ενόψει βουλευτικών εκλογών οι οποίες μπορεί να λάβουν χώρο την ερχόμενη άνοιξη».
Aν και οι εκλογές αναμένονται να διενεργηθούν το καλοκαίρι του 2016, μπορεί να πραγματοποιηθούν νωρίτερα, την άνοιξη του 2015, εάν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 180 ψήφους για να εκλέξει νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Με μόλις 155 ψήφους στην κυβέρνηση συνασπισμού, είναι αρκετά δύσκολο», σχολιάζει η επενδυτική τράπεζα.
Η JP Morgan υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι η νέα συμφωνία για το χρέος να συμπεριλάβει και τον παράγοντα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε η νέα συμφωνία, που θα περιλαμβάνει μείωση των τόκων και επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μπορεί να βοηθήσει αρκετά την Ελλάδα με δύο τρόπους:
Πρώτον, το φανερό: Θα χρειάζεται λιγότερη δημοσιονομική προσπάθεια ώστε να εξυπηρετούνται οι τόκοι των δανείων και θα απαιτείται ένα μικρότερο ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του χρέους.
Δεύτερον, και εδώ έχει να κάνει το δημοσιονομικό στοιχείο, θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος προκειμένου να “αναγνωριστεί” η επιμήκυνση των ωριμάνσεων σε σχέση με τη σχέση ΑΕΠ/Χρέος.
Facebook Comments