Η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να οφείλεται σε κάτι περισσότερο από τη χαμηλότερη ζήτηση, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χειραγωγούν σκόπιμα την αγορά για να βλάψουν τη Ρωσία σε μια εποχή γεωπολιτικών αναταραχών.

Ο Patrick Legland, ο επικεφαλής έρευνας στην Societe Generale, σημειώνει πως αν και ο ίδιος δεν έχει γνώση της κατάστασης, αποτελεί μια «ενδιαφέρουσα σύμπτωση» που τα δύο γεγονότα συμβαίνουν ταυτόχρονα.

«Είναι η χαμηλότερη ζήτηση ή οι ΗΠΑ κάνουν… ελιγμούς», δήλωσε στο δίκτυο CNBC.

«Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι η αιτία είναι η χαμηλότερη ζήτηση. Θα μπορούσε να είναι κάποιο είδος κίνησης τακτικής. Οση εμπειρία και αν έχω, μένω πάντα έκπληκτος από τέτοιου είδους συμπτώσεις».

Τα παράγωγα του αργού Brent κινούνται ανοδικά σήμερα στα 86,48 δολάρια το βαρέλι. Ο μαύρος χρυσός διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 και έχει πραγματοποιήσει βουτιά της τάξης του 25% από τον Ιούνιο, λόγω των ανησυχιών για υπερπροσφορά και έλλειψη ζήτησης σε βασικές παγκόσμιες αγορές.

Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους προς την αυτάρκεια με τη βιομηχανία του σχιστολιθικού φυσικού αερίου να ανθίζει κατά την τελευταία δεκαετία, και έχει γίνει ανταγωνιστής στις μεγάλες χώρες-εξαγωγείς πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.
Η φυγή των hedge funds

Η βουτιά των τιμών του πετρελαίου ώθησε τα hedge funds να μειώσουν τα bullish στοιχήματα στον μαύρο χρυσό κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων έξι εβδομάδων, χάνοντας την εμπιστοσύνη τους στην προθυμία των παραγωγών να «σφίξουν» προσφοράς.

Τα funds «έκοψαν» τις καθαρές long θέσεις long στο πετρέλαιο κατά 8,1% την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι short θέσεις εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 μηνών, σύμφωνα τις αμερικάνικης επιτροπής Commodity Futures Trading.

Τι «βλέπουν» οι αναλυτές – Πού θα πάει η τιμή του μαύρου χρυσού

Η Bank of America και η BNP Paribas προβλέπει ότι οι τιμές θα κρατηθούν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και η Goldman Sachs τονίζει ότι η πτώση του αργού ήταν υπερβολική, διότι δεν υπάρχει υπερπροσφορά. Οπως σημειώνει, οι τιμές «έπεσαν πάρα πολύ, πάρα πολύ σύντομα».

«Φαίνεται πως έχουμε δει το ναδίρ στις τιμές και το ζενίθ στον παράγοντα φόβου», σημειώνει ο Tim Evans, ενεργειακός αναλυτής της Citigroup. «Αυτό βεβαία δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πτώση. Οι τιμές μπορεί να πέσουν κι άλλο και να δοκιμάσουν τα 80 δολάρια/βαρέλι και πάλι αντί να βυθιστούν σε νέα χαμηλά», προσθέτει.
 

Facebook Comments