Στο ακουστικό με τη Φρανκφούρτη βρίσκονται οι ευρωπαϊκές και κυπριακές τράπεζες για τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests, ενόψει της ανάληψης της εποπτείας τους από την ΕΚΤ.

Την ερχόμενη Πέμπτη, οι Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, όπως και η Russian Commercial Bank, θα παραλάβουν τα ανεπίσημα αποτελέσματα από την ΕΚΤ.

Η επίσημη δημοσιοποίηση τους θα γίνει το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής από την ΕΚΤ.

Η αγωνία για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου επικεντρώνεται στα ακραία σενάρια των stress tests που αφορούν τις κεφαλαιακές αντοχές των τραπεζών σε περίπτωση, μεταξύ άλλων, μεγάλης πτώσης στις τιμές των ακινήτων, συρρίκνωσης της οικονομίας και της απώλειας από την κατοχή κρατικών ομολόγων.

Από την κυπριακή εποπτική αρχή βγαίνει προς τα έξω ότι τα αποτελέσματα των κυπριακών τραπεζών θα είναι θετικά, και ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Στην χείριστη των περιπτώσεων, αναφέρεται, τα αποτελέσματα θα είναι διαχειρίσιμα.

Οι ανησυχίες που σκιάζουν ένα ενδεχόμενο αισιόδοξο αποτέλεσμα για τις κυπριακές τράπεζες από τα stress tests είναι η παρατεταμένη εκκρεμότητα στην ψήφιση του νομοθετήματος για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Ανώτατα στελέχη τραπεζών επισημαίνουν το γεγονός πως η ΕΚΤ ενώ ολοκληρώνει τη διαδικασία των stress tests σε δύο 24 ώρα, στην Κύπρο το επίμαχο νομοθέτημα για τις εκποιήσεις παραμένει υπό την αίρεση της δικαστικής εξουσίας.

Το θέμα των εκποιήσεων είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που εκκρεμεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αναστέλλοντας τη νέα αξιολόγηση του προγράμματος.

Στην ΕΚΤ δεν πέρασε απαρατήρητοςο πρόσφατος εκτροχιασμός του προγράμματος.

Παράλληλα με την αγωνία που κορυφώνεται σε σχέση με τα αποτελέσματα των stress tests, υπάρχει προσδοκία στα ανώτερα δώματα των κυπριακών τραπεζών, ότι στο τέλος αυτής της ενδελεχούς ελεγκτικής διαδικασίας, το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα ενισχυθεί.

Θα ξεκαθαρίσει, λένε ανώτατα στελέχη, η εικόνα για τις κυπριακές τράπεζες και θα φύγουν οι οποιεσδήποτε σκιές υπάρχουν σε σχέση με την αξιοπιστία τους.

Επισημαίνουν ότι μετά τα stress tests θα αλλάξει το περιβάλλον καθώς θα δοθεί η ευκαιρία στις τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά.

Την προοπτική αυτή ενισχύουν και δηλώσεις ανώτατων στελεχών ευρωπαϊκών τραπεζών οι οποίοι εκτιμούν ότι με την ολοκλήρωση των stress tests θα αποσαφηνιστούν οι ανησυχίες για τα επίπεδα κεφαλαίων και οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές πλέον να δανείσουν πιο φτηνό χρήμα, που θα μπορούν να λάβουν στο τέλος του έτους από την ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει πρόσφατα ότι μετά τα stress tests η πλειονότητα των τραπεζών των κρατών μελών της Ευρωζώνης θα επιστρέψουν στο δανεισμό πολύ πιο ισχυρές και θα συμβάλουν στην αναχαίτιση της ύφεσης.

Facebook Comments