Την πεποίθησή του ότι επίκειται «χρεοκοπία» της Ιταλίας εξέφρασε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), Μπέπε Γκρίλο.

«Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα τελειώσουν τα χρήματα του δημοσίου και τότε θα είναι δύσκολο να μπορούν να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις», είπε ο Γκρίλο.

Για τον ίδιο, «ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποτελεί πλέον τελειωμένη υπόθεση».

Μιλώντας για την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο Γκρίλο εκτίμησε ότι «αποτελεί μέρος της προσπάθειας που καταβάλλει η ιταλική πολιτική τάξη για να καταφέρει να επιβιώσει» και επανέλαβε την άποψή του ότι «πρόκειται για ένα πονηρό πραξικόπημα».

«Στο ιταλικό κοινοβούλιο διατηρούν την θέση τους τριάντα βουλευτές και γερουσιαστές που καταδικάσθηκαν για σοβαρά αδικήματα. Εγώ θέλω να μας κυβερνούν έντιμα άτομα, με γνώσεις και επαγγελματισμό. Υπό αυτή την έννοια, θα έβλεπα ευνοϊκά μια γερμανική εισβολή στην Ιταλία», είπε ο Ιταλός ηθοποιός το πολιτικό κίνημα του οποίου κατήγαγε σημαντική επιτυχία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ξεκίνησε πριν από λίγο τις νέες σύντομες διαβουλεύσεις του με τα ιταλικά κόμματα οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το απόγευμα.

Αύριο ο Ναπολιτάνο πρόκειται να καλέσει στο προεδρικό μέγαρο τον εντολοδόχο πρωθυπουργό επιλογής του, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση φέρεται ότι συγκεντρώνει ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο, 75 ετών. Για την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ακούγονται στα μέσα ενημέρωσης τα ονόματα του κεντροαριστερού Ενρίκο Λέτα, και του Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέα του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) —η ηγετική ομάδα του οποίου συνέρχεται σήμερα για να αποφασίσει την μελλοντική στρατηγική της μετά τις εντάσεις και συγκρούσεις των περασμένων ημερών— ίσως κρίνει πολλά. Η ηγεσία του θα κληθεί να απαντήσει σε πιεστικά ερωτήματα: Θα επιλεγεί πράγματι η οδός της συγκυβέρνησης με τον Μπερλουσκόνι και τον Μόντι; Με ποιους όρους; Θα μπορούσε να προταθεί ως πρωθυπουργός —αντί του Αμάτο— ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι;

Facebook Comments