Όπως συνέβη στις ΗΠΑ προ πενταετίας, η σχολαστική αξιολόγηση των κεφαλαιακών αντοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών παίζει κρίσιμο ρόλο για να σταθούν οι οικονομίες της Ευρωζώνης σε γερά θεμέλια και να τεθούν οι σωστές βάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτά είναι τα καλά νέα από τα τεστ κοπώσεως της ΕΚΤ.

Αλλά για να αξιοποιηθούν πλήρως τα ευρήματα αυτής της αξιολόγησης (AQR), η Ευρώπη πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα. Κυρίως, να ολοκληρώσει τους τέσσερις πυλώνες της πλήρους οικονομικής σύγκλισης στην Ευρωζώνη. Τα τεστ κοπώσεως πραγματοποιήθηκαν διότι οι τράπεζες διαδραματίζουν δυσανάλογα μείζονα ρόλο στη διοχέτευση κεφαλαίων στις παραγωγικές δραστηριότητες της Ευρώπης.

Παρά τις αυξήσεις κεφαλαίου που έλαβαν χώρα τελευταία, εξακολουθούν να αιωρούνται αμφιβολίες για τη φερεγγυότητα των ισολογισμών τους και τον ρόλο τους ως μεσάζοντες στη λειτουργία των οικονομιών. Με τη δημοσιοποίηση αρκετών πληροφοριών για τις τράπεζες από την ΕΚΤ, οι αναλυτές μπορούν να αξιολογήσουν μόνοι τους τις όποιες επιπτώσεις από την οικονομική προοπτική της Ευρώπης, τα ποσοστά επισφάλειας κ.ο.κ.

Με την αξιολόγηση των τραπεζικών ισολογισμών εξασθενεί, επίσης, ο παράγοντας της αβεβαιότητας και μπορεί να βελτιωθεί η ροή κεφαλαίων στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο. Βραχυπρόθεσμα, όμως, οι κυβερνήσεις θα αφομοιώσουν τα οφέλη από τα τεστ κοπώσεως μόνον με διορθωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις υποδομής. Κατά κύριο λόγο, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν μια υπερβολικά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική χωρίς αντανακλαστικά ή ευελιξία.

Μακροπρόθεσμα, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης εάν, μετά τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης, θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την ολοκλήρωση μιας δημοσιονομικής και πολιτικής ένωσης στην Ευρώπη.

Facebook Comments