Σε επίπεδα κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε χθες το Brent και το αργό κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων στην οποία προχώρησε η Goldman Sachs επικαλούμενη το πλεόνασμα προσφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο και την περιορισμένη ζήτηση.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2015, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα τοποθετεί τώρα την τιμή του Brent τα 85 δολάρια το βαρέλι, που σηματοδοτεί σημαντική μείωση από την προηγούμενη εκτίμησή της για 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για το αργό από τα 90 δολάρια στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Για το δεύτερο τρίμηνο του 2015 πιθανολογεί περαιτέρω υποχώρηση του Brent στα 80 δολάρια το βαρέλι και μια βουτιά του αργού στα 70 δολάρια το βαρέλι καθώς προεξοφλεί πως η αυξανόμενη παραγωγή από χώρες εκτός ΟΠΕΚ και εκτός Βορείου Αμερικής θα υπερκαλύψει τη ζήτηση.

Οι εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας είναι αυτές που μιλούν για τη μεγαλύτερη υποχώρηση απ’ όλα τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία έχουν, επίσης, υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Μικρότερες είναι οι υποβαθμίσεις των προβλέψεων από την Deutsche Bank που βλέπει το Brent να κυμαίνεται στα 88,75 δολάρια το βαρέλι το 2015, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψή της μιλούσε για 103,25 δολάρια το βαρέλι.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του αργού, για το 2015 το βλέπει να διαμορφώνεται στα 80,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για 96,25 δολάρια το βαρέλι. Σχολιάζοντας τις νέες εκτιμήσεις των μεγάλων τραπεζών, ο Κεν Χέιζγκαουα, στέλεχος της Newedge, τόνισε πως «η αγορά ανησυχεί για το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις κάποιας ανάκαμψης στη ζήτηση, ενώ η προσφορά είναι αναμφίβολα πλεονασματική». Πράγματι η υπερπροσφορά μαύρου χρυσού έχει οδηγήσει στη συγκέντρωση αποθεμάτων σε όλον τον κόσμο.

Αντιδρώντας στην υποχώρηση των τιμών, ο ΟΠΕΚ αναμένεται στην προγραμματισμένη συνάντηση της 27ης Νοεμβρίου να εξετάσει την προοπτική να προσαρμόσει αναλόγως τον στόχο των 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα που έχει θέσει ως στόχο για την παραγωγή του για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι χώρες-μέλη του που έχουν ταχθεί υπέρ μιας μείωσης της παραγωγής παραμένουν μειονότητα. Η Σαουδική Αραβία έχει καταστήσει σαφές πως προτιμά να δεχθεί χαμηλότερες τιμές και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την προσφορά προκειμένου να διασφαλίσει το μερίδιο αγοράς της.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ έχει δηλώσει πως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου δεν επηρεάζουν αρνητικά τα αναπτυξιακά σχέδια της χώρας του, ενώ η Υεμένη άρχισε και πάλι να εξάγει πετρέλαιο από τον κύριο αγωγό της το Σάββατο, μία μόλις ημέρα μετά την προσωρινή διακοπή της ροής από μέλη φυλών της χώρας.

Σύμφωνα, βέβαια, με αναλυτές της Commerzbank, ο ΟΠΕΚ πρέπει να αντιδράσει στην υποχώρηση των τιμών. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «πρέπει είτε να δηλώσει ότι δεν προτίθεται πλέον να προστατεύει τα επίπεδα των τιμών και θα αφήσει την αγορά να βρει το κατάλληλο επίπεδο είτε να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να παρέμβει και να επαναφέρει την ισορροπία στην αγορά μειώνοντας την παραγωγή».

Facebook Comments