Η τοπική κυβέρνηση της Πάλμα ντε Μαγιόρκα προχώρησε τελικά σε λήψη μέτρων προκειμένου να βάλει φραγμό στις επιπτώσεις του ανεξέλεγκτου τουριστικού ρεύματος. Οι δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας της Μαγιόρκα δρομολόγησαν την απαγόρευση της τουριστικής ενοικίασης ιδιωτικών σπιτιών και διαμερισμάτων.

Αυτό που θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στο εξής είναι η ενοικίαση μονοκατοικιών από τουρίστες στην αστική περιοχή της Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Ωστόσο, θα απαγορεύονται οι ενοικιάσεις καταλυμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες αγροτικές περιοχές, πλησίον του αεροδρομίου ή σε επιχειρηματικές περιοχές. Οι συγκεκριμένες διατάξεις θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ωστόσο αυτό θεωρείται τυπική διαδικασία. Η διάταξη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Φραγμός σε Airbnb & ΣΙΑ

Στις ενοικιάσεις ιδιωτικών κατοικιών σε τουρίστες έχουν τεθεί ήδη αρκετές απαγορεύσεις στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν τηρούσαν τις ισχύουσες διατάξεις, προσφέροντας τα καταλύματά τους προς ενοικίασης σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Airbnb, η Wimdu και άλλες.

Η εξάπλωση των ενοικιάσεων μέσω εταιρειών όπως η Airbnb δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους μόνιμους κατοίκους πολλών τουριστικών περιοχών – μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, τόσο σε νησιά όσο και σε αστικά κέντρα.

Ιδιαίτερα οξύ ήταν το πρόβλημα και στη Μαγιόρκα, όπου χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν επανειλημμένα στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψουν το κόστος ενοικίασης ακινήτων. Γεγονός είναι ότι τα ενοίκια στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα αυξήθηκαν κατά 40% την τελευταία πενταετία.

Πάντως, παρά τη γενικευμένη πίεση να μπει φραγμός στις ενοικιάσεις ιδιωτικών καταλυμάτων σε τουρίστες στην περιοχή, δεν λείπουν και φωνές κριτικής για την απόφαση των τοπικών αρχών.

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων στηλιτεύει το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Πάλμα ντε Μαγιόρκα θα στερηθούν στο εξής το δικαίωμα να ενοικιάζουν τα καταλύματά τους και ως εκ τούτου χάνουν και τα έσοδα που απορρέουν από την ενοικίαση.

Facebook Comments