Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή στο σχέδιο νόμου για τα Επιμελητήρια που προωθεί μεταξύ άλλων και τις νέες ηλεκτρονικές διαδικασίες εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Αυτό ανακοινώθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τις νέες ηλεκτρονικές διαδικασίες εγγραφής στο ΓΕΜΗ, την κατάθεση εμπορικού σήματος και κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας, όπως και τη δημιουργία νέας πλατφόρμας δημοσίων συμβάσεων. Η παρουσίαση έγινε σήμερα, από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια και τους αρμόδιους υφυπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμο Γιακουμάτο και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, καθώς και τους γενικούς γραμματείς Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό και Βιομηχανίας και Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του στη συνέντευξη: «μέσα στο συνολικό πλάνο ενεργειών του υπουργείου είναι η προσπάθεια να διευκολύνουμε τον πολίτη και το επιχειρείν. Να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή τους. Προχωράμε σε μια σειρά από διευκολύνσεις που αφορούν τη δυνατότητα ηλεκτρονικών διαδικασιών και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, όπως και στην κατάθεση των σημάτων, την ευρεσιτεχνία και το βιομηχανικό ντιζάιν, αλλά και στα θέματα των δημοσίων συμβάσεων».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι μέχρι σήμερα για να καταθέσει κάποιος μια αίτηση για χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και οτιδήποτε άλλο, έπρεπε ο ίδιος να πάει να το καταθέσει εγγράφως και στα πλαίσια της προσπάθειας για τη μείωση της γραφειοκρατίας, σήμερα εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο με βάση την κοινή υπουργική απόφαση και από εδώ και πέρα θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ, εκτός από το αυτονόητο, ότι μειώνεται η γραφειοκρατία, υπάρχει και η δέσμευση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με επιστολή του προς το υπουργείο ότι θα μειώσει και τα τέλη κατά 20%.

Ο κ. Γιακουμάτος ανέφερε δεν θα υπάρξει παράταση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια της χώρας ενώ ο κ. Στεργίου σχετικά με την κατάθεση εμπορικού σήματος και κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας σημείωσε πόσο σημαντικό είναι για οποιοδήποτε πολίτη ή Νομικό Πρόσωπο το οποίο έχει αναπτύξει μια ευρεσιτεχνία, ή ένα βιομηχανικό σχέδιο, να υποβάλλει αυτή την ευρεσιτεχνία ή το βιομηχανικό σχέδιο εκ του μακρόθεν, να μπορεί δηλαδή όλα τα ενδιάμεσα στάδια, να τα κάνει από τον υπολογιστή του σπιτιού του ή του γραφείου του.

Σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις στη χώρα μας «ήταν μια απέραντη γραφειοκρατία» είπε ο κ. Κομνηνός και συνέχισε ότι, σήμερα πια είναι μια πολύ απλουστευμένη διαδικασία. Από την 1η Οκτωβρίου του 2014 το σύνολο της γενικής κυβέρνησης είναι υποχρεωμένο να εκτελεί τους διαγωνισμούς σε προϊόντα και υπηρεσίες άνω των 60.000 ευρώ μέσα από το σύστημα www.promitheus.gov.gr και μπορεί ο κάθε πολίτης – να επισκεφθεί αυτό τον διαδικτυακό τόπο – να δει από κοντά κάθε αναθέτουσα Αρχή της χώρας -αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένες άνω των 3.000 αναθετουσών Αρχών- και να ενημερωθεί για οποιαδήποτε διαδικασία αφορά σε δημόσια σύμβαση, το αίτημα του κάθε φορέα ότι θέλει να αγοράσει κάτι ή θέλει να κατασκευάσει κάτι, την έγκριση αυτού του αιτήματος και στη συνέχεια σε ποιον έχει απονεμηθεί και έναντι ποιού τιμήματος.

Τέλος ο κ. Μηταράκης ως προς το Doing Business διευκρίνισε ότι αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι μια συνεχής πορεία βελτίωσης της θέσης της ελληνικής οικονομίας. «Ξεκινώντας όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση από τη θέση 100, σήμερα βρισκόμαστε στη θέση 61 και πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και μέτρα που ανακοινώθηκαν ακόμα και σήμερα, φυσικά δε συμπεριλαμβάνονται ακόμα σ αυτό το report, θα περιλαμβάνονται στο report του 2016 και αυτό μας δίνει μια αισιοδοξία για το μέλλον».

Επίσης ανέφερε ότι κάθε χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει μικρές αλλαγές στη μεθοδολογία. Στη μεθοδολογία που ανακοινώθηκε πέρυσι, το 2014, η Ελλάδα ήταν στην 72η θέση. «Φέτος, με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται στις φετινή χρονιά, ήμαστε 16. Αν χρησιμοποιείτο η φετινή μεθοδολογία πέρυσι, θα ήμαστε στο 65 πέρυσι και αυτό δείχνει ότι και με τη νέα μεθοδολογία η βελτίωση της Ελλάδος είναι σημαντική» όπως σημείωσε ο ίδιος.

Facebook Comments