Έπειτα από σειρά διακρίσεων στην Ελλάδα – και κυρίως στο εξωτερικό – η Άλκη Ζέη, η πλέον μεταφρασμένη (σε περισσότερες από 20 γλώσσες) συγγραφέας λογοτεχνικών και θεατρικών έργων για παιδιά και εφήβους, αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτορας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Την τιμώμενη προσφώνησε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Μήτκας, ενώ τον έπαινο (Laudatio) εκφώνησε ο Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Αντρέας Καρακίτσιος.

«Τιμάται το έργο και η προσωπικότητα της Άλκης Ζέη, η οποία κατάφερε να είναι ο ψίθυρος στο αυτί 4 – 5 γενεών που μεγάλωσαν με τα βιβλία της. Αντικρίζει τα πράγματα με σεβασμό και υπερβαίνει τα στερεότυπα οποιουδήποτε πολιτικού φορέα και οποιασδήποτε ιδεολογίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Αντρέας Καρακίτσιος, ο οποίος εκφώνησε και τον έπαινο της τιμώμενης.

Από την πλευρά της, η ίδια η Άλκη Ζέη είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της: «Αν δεν ήταν οι δάσκαλοι δεν θα είχα φτάσει εδώ που έφτασα. Γι’ αυτό θα τους ευγνωμονώ πάντα. Γι’ αυτό είμαι πολύ συγκινημένη και χαρούμενη για τη μεγάλη τιμή που μου κάνετε. Δάσκαλοι είστε και σεις και σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά».

Της τελετής αναγόρευσης, της επίδοσης τίτλων και διάσημου ακολούθησε η αντιφώνηση – ομιλία της Άλκης Ζέη με θέμα «Γιατί γράφω για παιδιά».

Facebook Comments