Τεχνοκρατικό κλιμάκιο των διεθνών πιστωτών φθάνει στην Κύπρο για να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να κρίνει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για εκταμίευση της δόσης.

Το υπουργείο οικονομικών ευελπιστεί ότι στην επόμενη συνεδρία του Eurogroup, την Πέμπτη, το σώμα θα είναι σε θέση να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, που απορρέει από την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος. Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες ο Χάρης Γεωργιάδης.

Οι τεχνοκράτες που θα έρθουν στην Κύπρο θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των stress tests και την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου σε σχέση με τα νομοθετήματα που ψήφισε η βουλή για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Το κλιμάκιο θα έχει επαφές, τόσο με τεχνοκράτες του υπουργείου οικονομικών, όσο και με αντίστοιχους της Κεντρικής Τράπεζας.

Στο πλαίσιο της τεχνικής αποστολής της τρόικας στο νησί, θα συζητηθεί διεξοδικά με την ΚΤ και το υπουργείο οικονομικών και ο οδικός χάρτης για την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων στις τράπεζες.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με χθεσινές δηλώσεις του εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα αρθεί το αδιέξοδο που είχε προκληθεί σε σχέση με την τρόικα σε επίπεδο Εurogroup, με αφορμή το επίμαχο ζήτημα των εκποιήσεων.

Σημείωσε ότι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου του Εurogroup θα βρίσκεται και το ζήτημα της Κύπρου και ότι ο ίδιος θα ενημερώσει εκτενώς τους υπουργούς οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ αναφορικά με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, υποδεικνύοντας ότι οι εκκρεμότητες έχουν ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου οικονομικών, ακόμη και αν η δόση για κάποιους απρόβλεπτους λόγους δεν εκταμιευτεί, το κράτος δεν θα βρεθεί σε δύσκολη θέση για να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του σε ότι αφορά την καταβολή του 13ου μισθού στο δημόσιο, ή στην παραχώρηση του ΕΕΕ και του επιδόματος τέκνου.

Εκπρόσωπος της ΕΕ που ρωτήθηκε σχετικά από τη StockWatch είπε με έμφαση:

«Γνωρίζουμε τα αποθέματα της κυπριακής κυβέρνησης και πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Σίγουρα ως ΕΕ δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου στις αναφορές του προέδρου της Δημοκρατίας, διατύπωσε την άποψη ότι μετά και την απόφαση αυτή, δεν θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία εκταμίευσης της δόσης.

«Δεν βλέπουμε λόγο να παραταθεί η αναστολή της δόσης. Το προαπαιτούμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου σε σχέση με το νομοθέτημα για τις εκποιήσεις έχει εκπληρωθεί. Αισιοδοξούμε ότι η δόση θα εκταμιευτεί πριν από το τέλος του έτους».

Υπενθύμισε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Τα προσχέδια των νομοσχεδίων που θα διέπουν το όλο πλαίσιο έχουν ολοκληρωθεί και θα παραπεμφθούν προς ψήφιση, μετά και την εξέταση τους και από τη διακομματική επιτροπή που συστάθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα γίνουν με βάση το χρονοδιάγραμμα.

Facebook Comments