Ημέρα ορόσημο αποτελεί η Τρίτη 4 Νοεμβρίου για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού από σήμερα αναλαμβάνει την ισχυρότερη δικαιοδοσία – εξουσία που έχει λάβει ποτέ, από την αρχή της δημιουργίας του ευρώ.

Σήμερα, η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει επισήμως καθήκοντα εποπτείας των 120 ισχυρότερων ευρωπαϊκών τραπεζών. Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, παρά την κρισιμότητα της στιγμής, δεν υπάρχει διάθεση για πανηγυρισμούς στους κόλπους της ΕΚΤ.

Αντίθετα υπάρχει διάθεση για προετοιμασία και αυξημένο ενδιαφέρον για τις δράσεις που θα αναλάβουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με στόχο την περαιτέρω θωράκισή τους, στη μετά των stress tests εποχή.

Επικεφαλής του μηχανισμού εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ θα είναι η Γαλλίδα τραπεζίτης Daniele Nouy.

“Η ΕΚΤ αναλαμβάνει μια πάρα πολύ δύσκολη αποστολή ήδη από την πρώτη μέρα των νέων της καθηκόντων”, δηλώνει ο Guntram Wolff, διευθυντικό στέλεχος του Bruegel.

“Η ΕΚΤ καλείται να εποπτεύσει μια μεγάλη μαύρη τρύπα προβληματικών δανείων, μια σειρά αδύναμης κερδοφορίας, αλλά και ένα ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό που χρειάζεται αναδιάρθρωση. Το μείζον ερώτημα είναι πως ο νέος επόπτης θα το καταφέρει αυτό”, προσθέτει ο ίδιος.

Facebook Comments