Αυστηρή εποπτεία και μετά το μνημόνιο
Το σίγουρο είναι ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις
Το σίγουρο είναι ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις
Χαμηλώνοντας τον πήχυ στο αφήγημα για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χθες στους Financial Τimes ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της χώρας από τους θεσμούς θα είναι πιθανόν πιο συχνή από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης.
«Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Έλληνας υπουργός γνωρίζοντας ποιες είναι οι συζητήσεις που εξελίσσονται τώρα, όσον αφορά τη μεταμνημονιακή σχέση της χώρας με τους εταίρους της, κάνει μία προσπάθεια να χαμηλώσει τις προσδοκίες τη στιγμή που άλλα μέλη της κυβέρνησης τις ανεβάζουν μιλώντας για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, κάτι που δεν το συζητάει κανένας στις Βρυξέλλες.
Το σίγουρο είναι ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας θα περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις που οι υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δεν είχαν.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν χθες πως «είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος “συν κάτι ακόμη”. Το “συν κάτι ακόμη” του υπουργείου Οικονομικών μεταφράζεται σε “ενδεχομένως μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο”. Μέχρι τώρα οι προγραμματισμένες επισκέψεις των θεσμών στη χώρα κατά τη διάρκεια του προγράμματος είναι τέσσερις, μία ανά τρίμηνο. Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, οι επισκέψεις των θεσμών στη χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος δεν αναμένεται να μειωθούν.
Ομως εκτός από τη συνέχιση των επισκέψεων των θεσμών στη χώρα με την ίδια συχνότητα μετά τη λήξη του προγράμματος, σήμερα στη Σόφια της Βουλγαρίας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν ως βασικό θέμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τους περαιτέρω όρους που πρέπει να τεθούν για να εφαρμοστεί.
Ο βασικός σκοπός είναι να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία που θα ικανοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη μία, ώστε να συμμετάσχει με πλήρη χρηματοδότηση σε ένα νέο πρόγραμμα που θα υπογράψει με την Αθήνα, και να μειωθεί το χάσμα με το Βερολίνο και τις χώρες του Βορρά που πιέζουν για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα συνδέονται με αυστηρή εποπτεία. Η συμμετοχή του Ταμείου είναι σημαντική όχι μόνον γιατί κάποιες χώρες και κυρίως η Γερμανία θέλουν να το έχουν ενεργό στην τελευταία εκταμίευση, ώστε να ικανοποιήσουν και τις πιο σκληρές ομάδες των κοινοβουλίων τους, αλλά και για να υπάρχει και η επιβεβαίωση στις αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο με τη «σφραγίδα του ΔΝΤ».
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι Γερμανοί αλλά και μία σειρά από χώρες του Βορρά όπως οι Φινλανδία, Σλοβακία, Φινλανδία, Αυστρία θέλουν ο μηχανισμός ελάφρυνσης χρέους, στον οποίο το ύψος ελάφρυνσης θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να έχει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Facebook Comments