Με μια χειραψία υψηλού συμβολισμού ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, στη στρατιωτική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο, άρχισε σήμερα η ιστορική Σύνοδος Κορυφής των δύο χωρών.

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν Τζε-ιν απευθυνόμενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν, που πέρασε τα σιδηρόφρακτα σύνορα κι έγινε ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε το νοτιοκορεάτικο έδαφος μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53).

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, προτού μεταβούν στο Σπίτι της Ειρήνης, στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες.

«Ήλθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση μιας νέας ιστορίας» στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα». «Μια νέα ιστορία ξεκινά τώρα», μια «εποχή ειρήνης», έγραψε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας στο βιβλίο επισκεπτών στο Σπίτι της Ειρήνης.

Στην κορυφή του μενού της Συνόδου βρίσκεται το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας. Ο Μουν Τζε-ιν τόνισε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη ότι ελπίζει πως θα καταλήξουν σε «μια τολμηρή συμφωνία» ώστε «να προσφέρουμε στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον κόσμο που θέλει την ειρήνη ένα μεγάλο δώρο».

Τον Κιμ συνοδεύει η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλός του, καθώς κι ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης υπηρεσίας πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας.

Πιονγιάνγκ και Σεούλ διανύουν μία περίοδο αναθέρμανσης των σχέσεών τους, αφότου ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε την 1η Ιανουαρίου, προς γενική κατάπληξη, ότι η χώρα του σκόπευε να πάρει μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν, στη Νότια Κορέα. Η σημερινή Σύνοδος αποτελεί επίσης το προοίμιο της πολυαναμενόμενης συνόδου του Κιμ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα συζητήσει με κάθε ειλικρίνεια με τον Μουν Τζε-ιν για όλα τα προβλήματα (…), προκειμένου να βελτιωθούν οι διακορεατικές σχέσεις και να επιτευχθεί η ειρήνη, η ευημερία και η επανένωση της κορεατικής χερσονήσου», ανέφερε πριν από τη σύνοδο το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, χωρίς να κάνει καμιά νύξη ως προς την αποπυρηνικοποίηση.

Facebook Comments