Στον χρυσό αναγκάζονται να στραφούν οι Τούρκοι, προσπαθώντας να διασφαλίσουν την αξία των χρημάτων τους, που μειώνεται καθημερινά υπό το βάρος ενός διψήφιου πληθωρισμού και ενός νομίσματος σε ελεύθερη πτώση.

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η ζήτηση για χρυσό αυξήθηκε στη γειτονική χώρα κατά 34%, με τις πωλήσεις του χρυσού να φτάνουν σε αξία τα 965 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που σημειώθηκε παγκοσμίως όσον αφορά τη ζήτηση για χρυσό.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των κοσμημάτων στην Τουρκία. Οι υψηλές τιμές τους δεν έχουν αποθαρρύνει τους Τούρκους καταναλωτές, που σπεύδουν να τοποθετήσουν σε ασφαλείς επενδύσεις τα χρήματά τους. Και αυτό γιατί η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 4,2% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Χθες σημείωσε ιστορικό χαμηλό, με το δολάριο να αντιστοιχεί σε 4,2487 τουρκικές λίρες.

Σημείωσε, εν ολίγοις, νέα πτώση από το κλείσιμο της Τετάρτης, οπότε ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 4,1785 τουρκικές λίρες. Την εξώθησε σε νέα πτώση η είδηση ότι ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα επιταχύνθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο, φθάνοντας στο 10,85% από το 10,23% στο οποίο βρισκόταν από τον Μάρτιο.

Οι αγορές χρυσού στη γείτονα χώρα δεν οφείλονται μόνο στη ζήτηση από καταναλωτές αλλά και στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, που αγοράζει συνεχώς ράβδους. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σε χρυσό έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες.

Facebook Comments