Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Syriza prepares for early election», ο Economist ακτινογραφεί την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία στοχεύει αποκλειστικά στην κατάρρευση της κυβέρνησης και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει πως θα κερδίσει σίγουρα τις εκλογές. Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ολοένα και περισσότερο συμπεριφέρεται ως ο εν αναμονή πρωθυπουργός» αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο το βρετανικό περιοδικό.

Aσκήσεις… ισορροπίας

Στο ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται ένα προσεχτικό παιχνίδι ισορροπιών, το οποίο στοχεύει στο να διατηρεί ικανοποιημένες τις αριστερές συνιστώσες, κρατώντας παράλληλα, «ανοιχτούς» τους δίαυλους επικοινωνίας με πιθανές συμμαχικές δυνάμεις.

Η επιτυχία της διπλής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί ο Economist, οφείλεται εν πολλοίς στο προσωπικό χάρισμα του Αλέξη Τσίπρα.
Ένας ακόμη καταλυτικός παράγοντας είναι η προσδοκία των Ελλήνων για τον τερματισμό της λιτότητας και την έλευση του… καινούριου.
Βέβαια, η ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διεκπεραιώσει τις προσδοκίες του ελληνικού λαού ακόμη αμφισβητείται…
Πάντως, διαπιστώνει το βρετανικό περιοδικό, πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αντηχεί λιγότερο ριζοσπαστικές πολιτικές, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει «αμβλύνει» το ρητορικό του λόγου.

Είναι αξιοσημείωτο πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά διεθνείς συμμαχίες, προκειμένου να επιλύσει τα ελληνικά προβλήματα. Χαρακτηριστική είναι η προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα στο ζήτημα της μετανάστευσης και του χρέους.
Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό εξυπηρετεί και άλλους σκοπούς, καθώς εξαιτίας των συμμαχιών, η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να «αντικρούσει» με ευκολία τις κατηγορίες της κυβέρνησης περί ελλιπών “φίλων” στο εξωτερικό.

Εκλογική τακτική

Η αξίωση του ΣΥΡΙΖΑ για καταμερισμό των ελληνικών προβλημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο επί της ουσίας αντανακλά την εκτίμηση αρκετών Ελλήνων πως η Ελλάδα άδικα τιμωρήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμφισβήτητα θα εξακολουθεί να επενδύει στη συγκεκριμένη ρητορική.
Εκεί άλλωστε, έγκειται και η απαρέγκλιτη άρνηση του στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και στο φόρο ακινήτων. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζει ο Economist, φιλοδοξεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής.

Ωστόσο, ο ρεαλιστικός στόχος είναι η εξασφάλιση του 33% των ψήφων και η ταυτόχρονη είσοδος στη Βουλή τουλάχιστον πέντε πολιτικών κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποσαφηνίσει πως η ΝΔ δεν περιλαμβάνεται στους εν δυνάμει μετα-εκλογικούς συμμάχους. Έτσι, καταλήγει το βρετανικό περιοδικό, το βάρος για τη δημιουργία μίας κυβέρνησης συνεργασίας με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνεται στα μικρότερα κόμματα.

Facebook Comments