Τους όρους για μια μεταβατική περίοδο διάρκειας από έξι έως δώδεκα μήνες μετά την έξοδό της από το μνημόνιο στα τέλη του έτους, διαπραγματεύεται η Ελλάδα με τους δανειστές της, δήλωσε σε συνέντευξή του Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Η κυβέρνηση- αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015- ευελπιστεί ότι μια τέτοια συμφωνία εξόδου θα την ενισχύσει πολιτικά αλλά και θα ενισχύσει και την χώρα έναντι των αγορών.

Ήδη διεξάγονται συζητήσεις με τους επίσημους δανειστές για τη διασφάλιση πιστωτικής γραμμής στήριξης έναντι μεταρρυθμίσεων, ώστε η χρηματοδότησή της να είναι εξασφαλισμένη για το 2015.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της – ίσως δεν είναι συνοδηγοί, αλλά θα κάθονται με ασφάλεια στο πίσω κάθισμα – και ένα μαξιλάρι, ώστε στην περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια», δηλώνει ο Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες της εξόδου και η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή θα εξεταστούν στο Eurogroup της Πέμπτης.

«Η πιστωτική γραμμή θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του μνημονίου» αναφέρει ο υπουργός.

Η Ελλάδα θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ κατά την μεταβατική περίοδο για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά επιθυμεί να έχει το πάνω χέρι η ΕΕ κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα, σημειώνει ο Γκ. Χαρδούβελης, λέγοντας ότι η χώρα μας θα ξαναβγεί στις αγορές ομολόγων μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Εως τις 31 Δεκεμβρίου

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και την επομένη πρέπει να είναι όλοι νικητές.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στον Τύπο, τόνισε πως ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup του διευκρίνισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι πως αυτές παραποιήθηκαν και πως ο ίδιος με έγγραφό του στο κοινοβούλιο της χώρας του δεν αναφέρθηκε σε συνέχεια του υφιστάμενου προγράμματος αλλά στο τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Facebook Comments