Συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υιοθετήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα περιλαμβάνει και τα κρατικά ομόλογα, απευθύνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να διακινδυνεύσει μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής στασιμότητας και αποπληθωρισμού σε όλη την Ευρωζώνη.

Ο διεθνής οργανισμός υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 στο 3,3%, από 3,4% το Μάιο, και το 2015 στο 3,7% από 3,9%. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί μόλις 1,1% το 2015 και 1,7% το 2016, αλλά μόνο αν οι κυβερνήσεις επιβραδύνουν τις προσπάθειές τους για μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και η ΕΚΤ παράσχει περαιτέρω κίνητρα. Χωρίς αυτή τη στήριξη, καθώς και τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι αναπτυξιακές επιδόσεις της Ευρωζώνης θα είναι πολύ ασθενέστερες, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ενώ η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ «φαίνεται ισχυρή», η αντίστοιχη της Ευρωζώνης βρίσκεται «σε κίνδυνο στασιμότητας», ενώ η διαφυγή της οικονομίας της Ιαπωνίας μετά από δύο δεκαετίες αποπληθωρισμού «δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη». 

Facebook Comments