Η άνοδος του δολαρίου επηρεάζει πετρέλαιο και χρυσό
Η άνοδος του δολαρίου επηρεάζει πετρέλαιο και χρυσό
Η άνοδος του δολαρίου επηρεάζει πετρέλαιο και χρυσό
Με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν εκ νέου μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές προς τις ΗΠΑ αλλά και με τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ να οδηγούν στα ύψη το δολάριο με το οποίο τιμολογείται ο «μαύρος χρυσός», οι τράπεζες που είχαν πωλήσει δικαιώματα αγοράς στους πελάτες τους, σπεύδουν τώρα να πωλήσουν προθεσμιακά συμβόλαια αγοράς για να αντισταθμίσουν τη ζημία.
Αρχικά η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει το κόστος των εξαγωγών σε Ευρώπη και Ασία δημιούργησε στην αγορά προσδοκία για αύξηση των τιμών, αλλά η επόμενη κίνησή της να προσφέρει μειωμένες τιμές στις ΗΠΑ προκάλεσε νέα υποχώρηση των τιμών, με το Brent να υποχωρεί χθες αρχικά στα 82,11 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2010. Ανέκαμψε, βέβαια, στη διάρκεια της συνεδρίασης και κυμαινόταν το βράδυ σε επίπεδα γύρω στα 83,14 δολάρια το βαρέλι, αφού πρώτα οδήγησε τα hedge funds σε πωλήσεις προθεσμιακών συμβολαίων.
Εξάλλου, την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου οι τράπεζες μείωσαν κατά 2,3% τις θέσεις τους σε αργό Δυτικού Τέξας προεξοφλώντας ζημίες, καθώς τον περασμένο μήνα η παραγωγή του ΟΠΕΚ έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα ενός και πλέον έτους, ενώ στις ΗΠΑ έφθανε τα 8,97 εκατ. βαρέλια την ημέρα καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 1983.
Την ίδια στιγμή η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υποβάθμιζε τις εκτιμήσεις για την αύξηση της ζήτησης τόσο για το τρέχον όσο και για το επόμενο έτος. Αναλυτές της αγοράς, όπως ο Ολιβιέ Τζακόμπ της Petromatrix, που μίλησε στους Financial Times, εκτιμούν πως η αστάθεια που επικράτησε στις αγορές μετά την ανακοίνωση των τιμών της Σαουδικής Αραβίας καταδεικνύει ότι μοναδική λύση για την αγορά είναι να μειωθεί η πλεονασματική παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ και κυρίως της Σαουδικής Αραβίας. Οι περισσότεροι εκτιμούν, πάντως, πως το διεθνές καρτέλ δεν πρόκειται να λάβει τέτοια απόφαση στην προγραμματισμένη γι’ αυτόν τον μήνα συνάντηση που θα έχει στη Βιέννη.
Σημειωτέον ότι η τελευταία φορά που ο ΟΠΕΚ μείωσε τις ποσοστώσεις παραγωγής του ήταν τον Δεκέμβριο του 2008 οπότε αντέδρασε στη βουτιά που είχε κάνει το αργό από το ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι τον Ιούλιο του 2008 στα 32,40 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους.
Υποχωρεί η τιμή του χρυσού
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών υποχώρησε χθες ο χρυσός και κυμαινόταν το βράδυ στα 1.146,79 δολάρια η ουγγιά. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει στα 1.137,40 δολάρια η ουγγιά που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010. Αναλυτές της αγοράς πιθανολογούν μια περαιτέρω υποχώρησή του στα 1.000 δολάρια η ουγγιά, καθώς το δολάριο σημειώνει άνοδο, ενώ η άνοδος των τιμών των μετοχών καθιστά το πολύτιμο μέταλλο λιγότερο ελκυστικό.
Ειδικότερα η άνοδος κατά 0,5% που σημείωσε χθες το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων καθιστά το μέταλλο πολύ πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Σύμφωνα με τον Καρίμ Σερίφ, αναλυτή της Credit Suisse, «στη διάρκεια του τρέχοντος έτους όλοι συνήθισαν στην ιδέα πως ο χρυσός δεν είναι πλέον τόσο ελκυστική επένδυση όσο στο παρελθόν υπό τον όρο, βέβαια, ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ο πληθωρισμός, θα συνεχισθεί η οικονομική ανάπτυξη και θα διατηρηθεί ισχυρό το δολάριο». Ο ίδιος επισημαίνει, άλλωστε, πως όσο δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός ή οικονομικός κίνδυνος δεν έχει κανείς ισχυρά κίνητρα για να διατηρεί τις τοποθετήσεις του σε χρυσό.
Facebook Comments