Τρεις επιλογές για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Η πρώτη προβλέπει ότι το απόθεμα που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επιστραφεί στον προσωρινό ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF και στη συνέχεια η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για πιστωτική γραμμή από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Όπως σημειώνει το Reuters, η εν λόγω λύση θα χρειαστεί επιτρέψει στην Ευρώπη να αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια για την Ελλάδα πέραν των 11,4 δισ. που διαθέτει το ΤΧΣ, αν χρειαστεί, αλλά και να θέσει πολύ συγκεκριμένους όρους για τη δυνατότητα χρήσης των χρημάτων, που θα επιτρέπουν στους εταίρους να ακυρώσουν τη γραμμή, αν η Αθήνα δεν ανταποκρίνεται.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η Αθήνα θα πρέπει να υπογράψει νέο μνημόνιο με την Ευρώπη, γεγονός που θα είναι πολιτικά επιζήμιο για την κυβέρνηση.

Το δεύτερο σενάριο, που θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο (περίπου τρεις εβδομάδες) προβλέπει πως τα 11,4 δισ. που διαθέτει το ΤΧΣ θα μπορούν να διατεθούν και για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, με μια απλή αλλαγή των σχετικών εγγράφων κι όχι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ωστόσο, αυτό σημαίνει πως τα 11,4 δισ. θα είναι το «ταβάνι» της βοήθειας. Επίσης, τα χρήματα θα «παγώσουν» αν η Ελλάδα δεν πετυχαίνει τους μεταρρυθμιστικούς στόχους, αλλά θα «ξεπαγώσουν» αν επανέλθει εντός τροχιάς.

Η τρίτη επιλογή είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος κατά έξι με 15 μήνες. Το σενάριο αυτό θα έδινε στην Αθήνα τον απαραίτητο χρόνο για πετύχει τα κριτήρια που απαιτούνται για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος, που διαφορετικά κινδυνεύει να χαθεί.

Αυτό το σενάριο όμως σημαίνει πως η Αθήνα δεν θα εξέλθει του προγράμματος.

Facebook Comments