Κύπρος: Αξιολογεί τα νέα δεδομένα η τρόικα
Κύπρος: Αξιολογεί τα νέα δεδομένα η τρόικα
Κύπρος: Αξιολογεί τα νέα δεδομένα η τρόικα
Το κλιμάκιο των πιστωτών αναμένεται να έχει σήμερα επαφές με το υπουργείο οικονομικών, εστιάζοντας στα όσα πρέπει να γίνουν για να τροχιοδρομηθεί νέα επίσκεψη της τρόικας τον επόμενο χρόνο.
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο πλαίσιο αφερεγγυότητας και στα έξι νομοσχέδια που ετοίμασε το υπουργείο και συζήτησε η διακομματική επιτροπή.
Με βάση το μνημόνιο, η Κύπρος οφείλει να θεσπίσει το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας μέχρι το τέλος του έτους.
Οι πρώτες επαφές μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων έχουν ήδη αναδείξει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η εκτελεστική εξουσία στην προώθηση των νομοσχεδίων. Μερίδα των κομμάτων επαναφέρει ορισμένα από τα σημεία – για προστασία της πρώτης κατοικίας και για προστασία της επαγγελματικής στέγης – που είχαν δημιουργήσει καθυστερήσεις στην προώθηση του νόμου για τις εκποιήσεις.
Λόγω της καθυστέρησης στο νόμο για τις εκποιήσεις, εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Την Πέμπτη το Eurogroup χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο θέμα, μετά την απόφαση του ανωτάτου να απορρίψει τους χαλαρωτικούς νόμους που ψήφισε μαζί με τις εκποιήσεις η βουλή. Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί ξεκάθαρα στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες εκταμίευσης της δόσης.
Τεχνοκράτες των πιστωτών εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, αναλόγως των εξελίξεων με το νόμο των εκποιήσεων. Κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν προτάσεις νόμου για καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου, ώστε να προστατευθεί η πρώτη κατοικία.
Οι κινήσεις των κομμάτων δεν έχουν μείνει απαρατήρητες από τους πιστωτές, που εντοπίζουν αυξημένο ρίσκο εκτροχιασμού των πτυχών του προγράμματος που σχετίζονται με χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο.
Παρά την επιτυχία των πλείστων κυπριακών τραπεζών στα stress tests του περασμένου μήνα, οι πιστωτές εκτιμούν ότι έχουν συσσωρευτεί σημαντικά ρίσκα στο σύστημα, λόγω της αδυναμίας των τραπεζών να διαχειριστούν τα περιουσιακά τους στοιχεία και λόγω των κινήτρων που δημιουργούνται σε δανειζόμενους για μη εξυπηρέτηση των δανείων τους.
Facebook Comments