Προβληματισμός επικρατεί από δημοσιεύματα του τύπου, που ανιχνεύουν την πρόθεση του προέδρου Τζορτζιο Ναπολιτάνο, του οποίου η δεύτερη θητεία λήγει το 2020, να παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα επικαλείται μεταξύ άλλων, κόπωση του ιταλού προέδρου, ηλικίας 89 ετών, λόγω αυξημένων καθηκόντων το εξάμηνο της ιταλικής προεδρίας. Το ενδεχόμενο παραίτησης προβληματίζει και κυοφορεί σενάρια πρόωρων εκλογών για την ερχόμενη άνοιξη,

Κόπωση και … ασυμφωνία

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έχει αποφασίσει να παραιτηθεί των καθηκόντων του στο τέλος του χρόνου. Ο αρθρογράφος πιθανολογεί ότι η απόφαση οφείλεται, κυρίως, σε λόγους υγείας. Τον ερχόμενο Ιούνιο ο Ναπολιτάνο θα κλείσει τα ενενήντα και η οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως και το ιταλικό εξάμηνο προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον έχουν υποβάλει σε μεγάλο στρες.

O ιταλός πρόεδρος είχε επανεκλεγεί για δεύτερη επταετή θητεία, τον περασμένο Απρίλιο, μετά από εμφανή αδυναμία του κοινοβουλίου να βρει κάποια άλλη εναλλακτική. Μέχρι τώρα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρέμενε στην προεδρία της Δημοκρατίας έως την έγκριση ενός νέου εκλογικού νόμου. Αλλά η κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι και η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια σχετική συμφωνία και ο χρόνος περνάει.

«Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο είναι εγγύηση για όλη την χώρα», σχολίασε ο Ρέντσι. Οι πολιτικοί παρατηρητές, όμως, αρχίζουν ήδη να διερωτώνται: θα μπορέσει να εξασφαλισθεί ευρεία συμφωνία – και με το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέππε Γκρίλλο – για την εκλογή νέου προέδρου, ή αρχίζει μια φάση πολιτικής αστάθειας; Και από την κεντροαριστερά διαρρέει, τέλος, ότι ο Ματέο Ρέντσι σκέφτεται να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, την ερχόμενη άνοιξη.

Facebook Comments