Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο κύριος διαμορφωτής πολιτικής στην Ευρώπη και ο άνθρωπος στον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ απευθυνόταν όταν ήθελε να μάθει τα πάντα και να χαράξει κοινή πολιτική με την ΕΕ, μετά την απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ο Γκάιτνερ, σύμφωνα με το Bloomberg, έπλεξε το εγκώμιο του Σόιμπλε σε ομιλία του στο Βερολίνο, δηλώνοντας πως η συνεργασία τους ήταν πάρα πολύ καλή, «όχι επειδή ήταν εύκολη ή γιατί πάντα συμφωνούσαμε, αλλά εξαιτίας του τρόπου που αντιδρούσε όταν δεν συμφωνούσαμε».

O πρώην υπουργός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε την κλασική ατάκα του Χένρι Κίσινγκερ όταν αναφερόταν στην Ευρώπη : «Kαι τώρα σε ποιον θα απευθυνθούμε;». Ο Γκάιτνερ είπε «εμείς απευθυνόμασταν στον Σόιμπλε».

Ο Γκάιτνερ αναφέρθηκε στην καθοριστική συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του στις 30 Ιουλίου 2012, στο νησί Sylt της Βόρειας Θάλασσας. Τότε ο Μάριο Ντράγκι είχε δεσμευτεί πως θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ. Τα χρηματιστήρια εκείνη την ημέρα άγγιξαν τα υψηλά τριών μηνών και η αισιοδοξία επέστρεψε στην Ευρώπη.

«Ο Βόλφγκανγκ ήταν πάντα ήρεμος. Μου έλεγε πως ανέλυε τις επιλογές που βρίσκονταν μπροστά μας και δεν μπορώ να πω πως ήταν ελκυστικές. Όμως μέσα σε λίγες εβδομάδες, η ΕΚΤ, ο Βόλφγκανγκ, η Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρώπης έκαναν αποφασιστικά βήματα για να επιλυθεί το ζήτημα της κρίσης».

Facebook Comments