Τεχνολογικά συγκροτήματα και Ελλάδα….. η καινοτομία, το όραμα, και η ανάπτυξη
Τεχνολογικά συγκροτήματα και Ελλάδα..... η καινοτομία, το όραμα, και η ανάπτυξη
Τεχνολογικά συγκροτήματα και Ελλάδα..... η καινοτομία, το όραμα, και η ανάπτυξη
Πολλές κουβέντες έχουν ειπωθεί, ειδικά σε αυτή τι περίοδο διαπραγματεύσεων , για την Ελλάδα και την ανάπτυξη της, αλλά λίγα ακούσαμε για το ΠΩΣ πρέπει να αναπτυχθεί, και γιατί.
Γίνεται να δημιουργήσουμε τεχνολογικά συγκροτήματα, business clusters και business districts, απλά με κρατική πρωτοβουλία και πως; επενδύοντας χρήματα σε κτίρια μόνο; Η ανάπτυξη θέλει σχέδιο, και πάνω από όλα πρέπει να γνωρίζουμε τι είδος ανάπτυξη θέλουμε….θέλουμε ταχύτητα και περιθωριοποίηση; ή σταθερούς ρυθμούς και ελάχιστη τεχνολογική πρόοδο και καθίζηση;
Προσωπικά πιστεύω πως η ανάπτυξη ξεκινάει από το ανθρώπινο δυναμικό, και το ίδιο ισχύ για τεχνολογικά συγκροτήματα. Χωρίς μορφωμένους, καταρτισμένους, και νομοταγείς ανθρώπους δεν έρχεται η ανάπτυξη και δεν επιτρέπουμε σε τεχνολογικά συγκροτήματα να ωριμάσουν και να δημιουργηθούν μόνα τους.
Είναι καλύτερο κυβερνήσεις να στρώνουν το έδαφος για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα παρά να επενδύουν σε εγκαταστάσεις και να πιέζουν στην γέννηση καινοτομίας. Παραδείγματα είναι η Bangalore, όπου οι επενδύσεις είναι πάρα πολύ μικρότερες από αυτές τις αμερικανικής silicone valley.
Ένας λόγος είναι η έλλειψη ανθρώπων με καινοτόμα σκέψη λόγο του πολύ συντηρητικού και γραμμικού συστήματος παιδείας. Η γέννηση τον neon startup (και η Ελλάδα έχει δείξει ότι έχει όρεξη) απαιτεί φαντασία, ιδέες, και καινοτομία, και μια σωστή πλατφόρμα. Η παιδεία, η χρήση του διαδικτύου, η επαφή με την καινοτομία και την διεθνή αγορά, είναι όλες λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά.
Οι πολιτικοί πιστεύουν πως η καινοτομία και τα τεχνολογικά συγκροτήματα είναι δεμένα με την περιοχή, και ότι αυτό θα επηρεάσει την εισροή ιδεών και πόρων. Αυτό όμως είναι σφάλμα διότι η καινοτομία δεν έχει σύνορα.
Οι επενδύσεις τώρα πια έρχονται σε παγκόσμιο ιστό και αν δούμε την εισροή επενδύσεων στην Κίνα πχ θα δούμε πως οι πλειοψηφία δεν έρχεται από γειτονικά κράτη. Είναι σημαντικό να μην γίνει μια χώρα φτηνός χώρος για μεγάλες πολυεθνικές αλλά λίκνος για τις ιδέες και την καινοτομία.
Η καινοτομία δημιουργεί θέσεις εργασίας και η ιδέες δημιουργούν νέα επαγγέλματα, απασχόληση και ελευθερώνουν την επιχειρηματικότητα που πολλές φορές δένεται αναμασά σε κανόνες, παιδεία, και επιχειρηματικές ιδεοληψίες. Τέλος , η καινοτομία έχει ανάγκη από σταθερή και σοβαρή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα και την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνολογικών δεδομένων.
Αν η μεταφορά πνευματικών δικαιωμάτων εμποδίζεται νομικά η σχετίζεται άμεσα με μεγάλη γραφειοκρατία αυτό θα γίνει εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα και θα απωθήσει πολλούς πιθανούς (και νομοταγείς) επενδυτές. Το μέλλον κρίνεται τεχνολογικά, και η ανάπτυξη μπορεί να φτάσει όλα τα στρώματα αν υπάρχει καινοτομία, τεχνολογία και ανταλλαγή επιχειρηματικών ideeon από ανθρώπους καταρτισμένους και με όραμα.
Μια ματιά στις διεθνείς αγορές μας δείχνει πως η επιχειρηματικότητα βραβεύεται και είναι μεγάλο κομμάτι τον κοινωνιών, αλλά πρέπει να τεθούν γερές βάσεις και όχι παρεμβολές για να αναπτυχθεί μόνη τις. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.
Facebook Comments