H Kίνα και η Ρωσία διεύρυναν την ενεργειακή τους συνεργασία, υπογράφοντας ένα δεύτερο σύμφωνο, το οποίο θα διασφαλίσει το ένα πέμπτο των ενεργειακών αναγκών της Κίνας ως το τέλος της δεκαετίας και θα μειώσει την εξάρτηση της Ρωσίας από την Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ υπέγραψαν την αρχική συμφωνία παροχής φυσικού αερίου στο Πεκίνο χθες, μια ημέρα πριν την άφιξη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα στην κινεζική πρωτεύουσα για την σύνοδο της ζώνης οικονομικής συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού APEC.

Η συμφωνία είναι λίγο μικρότερη από το πρώτο ενεργειακό σύμφωνο των 400 δισ. δολ. που υπέγραψαν οι δύο δυνάμεις την άνοιξη, μετά την ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας.

Η παροχή φρέσκων εξαγωγών ρωσικής ενέργειας προς την Ασία αυξάνει τις πιθανότητες να επέλθει πλεόνασμα προσφοράς στις διεθνείς ενεργειακές αγορές στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Όταν αρχίσουν οι παραδόσεις, η Κίνα θα υποκαταστήσει την Γερμανία και θα γίνει η μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά της Ρωσίας.

Facebook Comments