Εσωκομματική πειθαρχία αναγγέλλει ο Νίκος Παππάς
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει γρήγορα αμοιβαία επωφελής συμφωνία εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς
Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει γρήγορα αμοιβαία επωφελής συμφωνία εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς
Ο υπουργός ξεκαθάρισε δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «δεν θα γίνει Παπαδήμος» στηριζόμενος σε άλλο κόμμα για την επιψήφιση της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για απώλεια δεδηλωμένης, δηλαδή για εκλογές.
Πρέπει να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις διαπραγματεύσεις και αυτό το κατανοούν όλοι, είπε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν σε αυτή τη φάση και παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό.
Ο κ. Παππάς διευκρίνισε πως θα τεθεί ζήτημα επιβολής κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση της συμφωνίας που θα υπογράψει η κυβέρνηση. «Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης αν δηλαδή, αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ώστε να μην συγκεντρώνονται 150 ψήφοι, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα;», διερωτήθηκε.
Όπως τόνισε, η «συμφωνία η οποία θα έρθει στη Βουλή θα έχει την υπογραφή μας, την ψήφο μας ή την άρνηση της ψήφου μας. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι απαξάπαντες θα κριθούμε και θα τεθούμε ενώπιον των δικών μας ευθυνών.»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό. Συζητάει τα πάντα δημοκρατικά και πληρώνει το τίμημα αυτής της επιλογής. Μπορεί να υπάρχουν φωνές που δυσπιστούν. Εντάξει. Όμως επειδή όλοι γνωριζόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί από εμάς έχουμε κυβερνητική ευθύνη, και κρινόμαστε όχι από αυτά που θα πούμε εδώ, εκεί, σε ένα κομματικό όργανο ή σε ένα παράθυρο της τηλεόρασης από την τελική απόφαση. Και η συμφωνία η οποία θα έρθει στη Βουλή θα έχει την υπογραφή μας, την ψήφο μας ή την άρνηση της ψήφου μας. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι άπαξ άπαντες θα κριθούμε και θα τεθούμε ενώπιον των δικών μας ευθυνών» σημείωσε.
Ερωτηθείς δε, αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να στηριχθεί στην ψήφο ενός άλλου κόμματος αν δεν συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους μερίδας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς είπε «πως το σενάριο να γίνει ο κ. Τσίπρας, Παπαδήμος είναι σενάριο απευκταίο για τη δημοκρατία.»
Ως προς το ζήτημα του χρέους και αν για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει πρόνοια στη συμφωνία, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση, μια λύση. Κάτι με το χρέος θα πρέπει να γίνει δεν μπορεί με τη δομή που έχει αυτή τη στιγμή να εξυπηρετηθεί».
Το κρίσιμο για μια οικονομία είναι πόσους πόρους χρειάζεται για την εξυπηρέτησή του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι πολιτικά βιώσιμοι σε όλη την Ευρώπη για να βρεθούν λύσεις. Αυτούς τους αναζητούμε. Θέλει επιμονή Νομίζω ότι έχει γίνει αντιληπτό και από τους εταίρους, είπε ο κ. Παππάς.
Ως προς τον τρόπο που προχωρούν οι διαπραγματεύσεις αλλά και τον ρόλο του Brussels Group, ο υπουργός είπε ότι προφανώς υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αντίληψης και διαφορετικές ταχύτητες και στο Brussels Group υπάρχουν τεχνοκράτες που έχουν στο μυαλό τους το προηγούμενο πρόγραμμα και μια κεκτημένη ταχύτητα οποιαδήποτε αλλαγή να την ονομάζουν πισωγύρισμα. «Υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες, δηλαδή ο τεχνοκράτης έχει και αυτός τις δικές του κεκτημένες ταχύτητες, έχει ασχοληθεί, γνωρίζει το προηγούμενο μνημόνιο, θεωρεί ότι κάπως έτσι πρέπει να πάνε τα πράγματα, δεν έχει αναρωτηθεί εάν έχει κάτι πάει λάθος και γιατί. Η δική του δουλειά είναι να συντάξει μια αναφορά που θα πάει στον πολιτικό του προϊστάμενο και θα του πει σε αυτό γίνεται αυτό, στο άλλο γίνεται το άλλο», περιέγραψε για το Brussels Group.
Όπως δήλωσε, τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες, τονίζοντας πάντως πως το ασφαλιστικό σύστημα θέλει λύση μακροχρόνια. Για παράδειγμα, δεν είναι κακό να έχεις ένα ενιαίο ταμείο ή λίγα ταμεία ή να μην έχεις ειδικά προνόμια για ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες που ασκούσαν πολιτική πίεση. Δεν είναι κακό. Κακό είναι να πηγαίνεις σε μια διαδικασία ενοποιήσεων η οποία συμπιέζει προς τα κάτω όλα τα δικαιώματα, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικράτειας.
Για τις δηλώσεις στελεχών ότι προτεραιότητα έχει η πληρωμή μισθών και συντάξεων και έπεται η καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως αυτή είναι μια πάγια αρχή την οποία έχει ακολουθήσει από την αρχή αυτή η κυβέρνηση και έχει καταστήσει σαφές ποιες είναι οι προτεραιότητές της. Κατέθεσε ωστόσο στο σημείο αυτό την αισιοδοξία του ότι «παρόλες τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, η χρηματοδότηση της χώρας θα αποκατασταθεί και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα». Και αυτό, γιατί όπως ανέφερε, απασχολεί πολύ τους εταίρους μας το τι θα συμβεί και άρα είναι αστήρικτη μια άποψη ότι είναι απολύτως διαχειρίσιμη μια ελληνική κρίση και η ευρωζώνη μπορεί να την ξεπεράσει χωρίς κανένα πρόβλημα.
«Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο η οποία βγάζει από το ταμείο για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και δεν της επιτρέπεται να τις αναχρηματοδοτεί δυστυχώς λόγω των αποφάσεων της ΕΚΤ οι οποίες κατά τη γνώμη δεν έπρεπε να είναι αυτές που είναι αυτή τη στιγμή. Αυτό το πράγμα προφανέστατα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να αλλάξει. Και δεν μπορεί κανείς την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται και το κλίμα να το ερμηνεύει πέραν του γεγονότος και των επιλογών αυτών», είπε ακόμη ο κ. Παππάς, και πρόσθεσε: «Προφανώς το κακό οικονομικό κλίμα δεν είναι επειδή η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αρνείται να απελευθερώσει τις απολύσεις σε μια οικονομία που έχει 25% με 30% καταγεγραμμένη ανεργία. Και έχουμε μια εμμονή σε αυτό».
Facebook Comments