Το να κοιτάει κάποιος ποιες μετοχές αγοράζουν και πουλούν τα 50 μεγαλύτερα hedge funds είναι σημαντικό, γιατί αυτοί οι οργανισμοί ορίζουν τις βασικές τάσεις της αγοράς, σημειώνει το CNN.

 

Τα hedge funds προσελκύουν τα λαμπρότερα επενδυτικά μυαλά και θεωρείται ότι διαθέτουν τις ικανότερες ομάδες στη Wall Street.

Δεν σημαίνει αυτό ότι έχουν πάντα δίκιο. Ακόμα και οι κορυφαίοι επενδυτές κάνουν λάθη. Όμως, είναι χρήσιμο να παρακολουθεί κάποιος το τι αποφάσεις λαμβάνουν.

Μια τέτοια ευκαιρία στις ΗΠΑ παρουσιάζεται τέσσερις φορές το χρόνο, όταν τα hedge funds καλούνται να υποβάλλουν εκθέσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με λεπτομέρειες των πωλήσεων και αγορών μετοχών στις οποίες προχώρησαν.

Η Apple παραμένει το μεγαλύτερο στοίχημα μεταξύ των 50 μεγαλύτερων hedge funds, σύμφωνα με μια ανάλυση της FactSet. Και φυσικά αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς πολλοί μεμονωμένοι επενδυτές επιλέγουν το ίδιο.

Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετοχές τις οποίες τα hedge funds επέλεξαν να αγοράσουν πολύ περισσότερο σε σχέση με το άμεσο παρελθόν. Ιδού έξι απ’ αυτές, τις οποίες τα hedge funds προσέθεσαν στο χαρτοφυλάκιό τους τούς τρεις πρώτους μήνες του έτους:

QUALCOMM
Η εταιρεία ασύρματης τεχνολογίας Qualcomm υπήρξε μια σταθερή επιλογή για πολλά χρόνια, καθώς αναπτυσσόταν η αγορά της κινητής τηλεφωνίας, αλλά υποχώρησε πέρυσι και φέτος τον Ιανουάριο, ιδιαίτερα όταν μείωσε τις χρηματοοικονομικές της προβλέψεις για το 2015. Οι ενεργοί διαχειριστές των hedge funds όμως βλέπουν θετικό δυναμικό στην εταιρεία εφόσον προβεί σε αλλαγές. Για παράδειγμα, ο Μπάρι Ρόζενσταιν της Jana Partners θα ήθελε η εταιρεία να διαχωρίσει το τμήμα ημιαγωγών από το τμήμα αδειοδότησης.

VALEANT PHARMACEUTICALS
Ο φαρμακευτικός κλάδος είναι γενικά πολύ «ζεστός» αλλά η καναδική εταιρεία Valeant είναι αυτή που ηγείται της τάσης, έχοντας ανέβει κατά 60% φέτος χάρη στις μεγάλες εξαγορές της και την υποστήριξη που απολαμβάνει από τον βασιλιά των hedge funds Μπιλ Άκμαν. Ο ίδιος έφτασε μέχρι το σημείο να αποκαλέσει την Valeant την «επόμενη Berkshire Hathaway».

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Οι έξυπνοι επενδυτές επιδιώκουν να αγοράσουν φτηνά και να πουλήσουν ακριβά. Καθώς οι τιμές του πετρελαίου κατέρρεαν στα τέλη του προηγούμενου έτους μέχρι και τον Γενάρη του 2015, πολλοί επενδυτές αναζητούσαν ευκαιρίες αγοράς που θα είχαν καλές αποδόσεις μόλις οι τιμές της ενέργειας αυξάνονταν και πάλι μελλοντικά. Έτσι, πολλά κορυφαία hedge funds αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε εταιρείες όπως οι William Partners, Energy Transfer Partners, Kinder Morgan και Enterprise Products Partners, ενώ έκαναν είσοδο και στην Columbia Pipeline Partners. Όλες αυτές οι εταιρείες είναι «παίκτες» στον κλάδο των ενεργειακών υποδομών.

JD.COM
Όλοι θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην αναδυόμενη μεσαία τάξη της Κίνας. Και ενώ η Alibaba απασχόλησε έντονα τον επενδυτικό κόσμο το 2014 με την αρχική δημόσια εγγραφή-ρεκόρ, η αντίπαλη ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com είναι η επίσημη αγαπημένη για φέτος, έχοντας ανέβει κατά 45%. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Alibaba βρέθηκε στη λίστα των δέκα μετοχών που τα hedge funds πούλησαν περισσότερο.

VISA
Τα περισσότερα καταστήματα δέχονται και Visa και MasterCard, αλλά τα hedge funds είναι σαφές ποια μετοχή προτιμούν. Η MasterCard είναι μια από τις μετοχές που τα hedge funds πούλησαν περισσότερο το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ προσέθεσαν μετοχές Visa στο χαρτοφυλάκιό τους. Αυτή η «τράμπα» παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η MasterCard έχει ανέβει λίγο περισσότερο από τη Visa φέτος, αν και οι δυο τους βρίσκονται αρκετά κοντά. Και οι δυο, εντωμεταξύ, αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από την PayPal και την Apple Pay.

MCDONALD’S
Η αλυσίδα εστιατορίων ταχείας εστίασης έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Το ενδιαφέρον των hedge funds προέκυψε αφότου η McDonald’s απέλυσε τον τότε CEO της τον Ιανουάριο και προσέλαβε άλλον. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος Στιβ Ίστερμπρουκ έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα αναβαθμίσει ποιοτικά το φαγητό της αλυσίδας. Φυσικά, ο δρόμος που έχει να διανύσει η εταιρεία είναι ακόμα μακρύς, ιδιαίτερα καθώς οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν ζητούν αυξήσεις και οι νέοι των ΗΠΑ προτιμούν άλλες αλυσίδες ταχείας εστίασης όπως η Chipotle και η Shake Shack.

Facebook Comments